DFNA9

DFNA9 - Heidi Vanwachtendonck | Northernlights300.org

...hthorendheid gaat. DFNA9 is opvallend in het klinische beeld en beloop, omdat het gehoorverlies zoals beschreven in diverse Nederlandse en Vlaamse families pas rond het 40e levensjaar gaat opvallen en veelal vergezeld gaat van perioden van heftige duizeligheidsaanvallen met vegetatieve verschijnselen ... coch dfna9 syndroom - Algemeen forum van de Stichting Hoormij ... .1-9 Bij enkele Amerikaanse families met deze aandoening was de aanvangsleeftijd rond het 20e levensjaar.10 Voor ... dfna9 ontneemt het gehoor & evenwicht geef het terug. kennisdag 2020 doneer nu start een actie. bekijk acties Mensen met DFNA9: gaan steeds minder goed horen en worden uiteindelijk rond hun 70ste jaar doof. gaan vaak met het ene oor sneller slecht horen dan met het andere oor. krijgen so ... ERVARINGEN VAN FRAN - De website over dfna9 ... .10 Voor ... dfna9 ontneemt het gehoor & evenwicht geef het terug. kennisdag 2020 doneer nu start een actie. bekijk acties Mensen met DFNA9: gaan steeds minder goed horen en worden uiteindelijk rond hun 70ste jaar doof. gaan vaak met het ene oor sneller slecht horen dan met het andere oor. krijgen soms te maken met duizeligheid. hebben soms moeite met hun evenwicht. Op zaterdag 9 september 2017 is er een kennisdag in het Radboudumc in Nijmegen over DFNA9. DFNA9 is een erfelijke aandoening waarbij het gehoor en het evenwicht na verloop van tijd helemaal wegvallen. De laatste o...

INFORMATIE

AUTEUR
Heidi Vanwachtendonck
DIMENSIE
10,48 MB
BESTANDSNAAM
DFNA9.pdf

OMSCHRIJVING

DFNA9 is een tamelijk recent ontdekte aandoening (1998), die het gehoor en het evenwicht wegneemt en daardoor sterk invaliderend is. Juiste cijfers omtrent het aantal personen met deze genmutatie heeft men nog niet. Sommige bronnen geven een schatting van een duizendtal mensen in België en Nederland die deze diagnose reeds kregen. Er zijn wellicht heel wat mensen die nog niet gediagnosticeerd zijn, omdat DFNA9 voorlopig nog té ongekend is. Zeker is dat het gaat om een uiterst zeldzame aandoening waar tot nu toe nog geen remedie voor gevonden is.In 2014 werd bij de auteur van dit boek DFNA9 vastgesteld. Elf jaar eerder begonnen de eerste klachten: licht gehoorverlies en slecht spraakverstaan. In 2010 escaleerde haar situatie met enkele Ménièreforme aanvallen die haar evenwicht voorgoed wegnamen en haar leven van de ene op de andere dag veranderden. Heidi Vanwachtendonck is kleuterleidster, opvoedster en grafisch vormgever van opleiding. Ze zet zich in voor doven, slechthorenden en mensen met evenwichtsproblemen d.m.v. kunst, lezingen en actiewerkgroepen. Prof. dr. Vincent Van Rompaey schreef het Voorwoord van dit boek. Hij is professor aan de Universiteit Antwerpen, senior staflid NKO en Hoofd-halsheelkunde aan het Universitair Ziekenhuis Antwerpen met specifiek aandachtsgebied: hoorimplantaten, oorheelkunde, schedelbasisheelkunde, oorsuizen, evenwichtsstoornissen en DFNA9.Prof. dr. Van Rompaey doet fundamenteel onderzoek naar gentherapie voor slechthorendheid en evenwichtsstoornissen, alsook naar het effect van gehoor en evenwicht op leervermogen en geheugen.

Wil je het boek lezen?DFNA9 in pdf-formaat? Goede keuze! Dit boek is geschreven door de auteur Heidi Vanwachtendonck. Lezen DFNA9 Online is nu zo gemakkelijk!

GERELATEERDE BOEKEN