Goeie Mie

Goeie Mie - Stefan Glasbergen | Northernlights300.org

... de vrouwengevangenis van Gorinchem. Meer info: - Moerman, Ingrid (2001), Gif als goede gave: Maria Catherina van der Linden-Swanenburg/Goeie Mie (1839-1915), (Leiden) ... bol.com | Goeiemie of de leidsche gifmengster, Leyden ... ... . - Leyden, W.K. van (1935), Goeie Mie of de Leidsche Giftmengster, heruitgegeven in 1994. Goeie Mie was de beruchtste bewoner van de Gorcumse vrouwengevangenis. Struinen door de streek Wekelijks struinen verslaggevers Levien Vermeer en Matthijs Daniëls door de geschiedenis van deze ... 'Goeie Mie' Maria S. stond in Leiden beter bekend als 'Goeie Mie' en had voordat haar misdaden duidelijk werden, een uitstekende reputatie. Ze werd gezien als iema ... Goeie Mie - Stefan Glasbergen | Geschiedeniswinkel ... ... 'Goeie Mie' Maria S. stond in Leiden beter bekend als 'Goeie Mie' en had voordat haar misdaden duidelijk werden, een uitstekende reputatie. Ze werd gezien als iemand die zich vaak over ouderen en zieken ontfermde. Twee jaar geleden werd duidelijk dat deze zorgzame vrouw een nogal lugubere dubbele agenda had. Mie huwde met Johannes van der Linden en kreeg met hem diverse kinderen, die bijna allen vroeg stierven. Maria, of Mie, verdiende geld door de was te doen bij andere mensen. Ook werkte ze als kinderoppas en als ziekenverzorgster. Ze stond als zodanig zo goed bekend dat ze de bijnaam 'goeie Mie' kreeg. Bestel Goeie Mie van Stefan Glasbergen. Gratis verzending vanaf €19,95 14 dagen bedenktijd Vanavond Goeie Mie gespeeld, maar die viel behoorlijk tegen. Het is een samen geraapt zooitje aan puzzels die weinig tot niks met het verhaal te maken hebben. Dingen zijn kapot en met duct tape aan elkaar geplakt, ook zijn puzzels op papier zo vaak gebruikt en gevouwen dat je tekst niet meer kan lezen of je blaadje bijna uit elkaar valt. Goeie Mie. Maria Catharina Swanenburg (1839-1915), ook wel bekend als Goeie Mie, is de grootste seriemoordenares in de Nederlandse geschiedenis. Tussen circa 1864 en 1883 vermoordde ze tientallen familieleden en buurtgenoten met arsenicum. Pas in december 1883 kwamen, door een oplettende arts, haar misaden aan het licht en haar rechtszaak zou het proces van de eeuw worden. Het Spoor Terug, Goeie Mie 19 maart 2017 . Een verhaal over gifmengster en seriemoordenares Maria Catharina van der Linden-Swanenburg. Ze groeit op in Leiden, de tweede helft van de 19e eeuw. Buurtgenoten roemen haar behulpzaamheid en noemen haar liefkozend Goeie Mie. Maar er schuilt ook een duistere kant in Mie... Met Goeie Mie heeft Leiden weer een eigen gin, maar belangrijker nog: het historische verhaal van 'De Leidse Gifmengster' wordt weer op een nieuwe manier onder de aandacht gebracht. Goeie Mie is onderdeel van 'Dutch Organic Gin', dat met verschillende dranken historische verhalen opnieuw onder de aandacht brengt. Regentes Emma vertelt Dorine over het dagelijkse leven aan het einde van de negentiende eeuw, over de zegeningen van toiletpapier, snor en fiets, met prinsesje Wilhelmina als extra verrassing....

INFORMATIE

AUTEUR
Stefan Glasbergen
DIMENSIE
8,72 MB
BESTANDSNAAM
Goeie Mie.pdf

OMSCHRIJVING

Maria Catharina Swanenburg (1839-1915), ook wel bekend als Goeie Mie, is de grootste seriemoordenares in de Nederlandse geschiedenis. Tussen circa 1864 en 1883 vermoordde ze tientallen familieleden en buurtgenoten met arsenicum. Pas in december 1883 kwamen, door een oplettende arts, haar misaden aan het licht en haar rechtszaak zou het proces van de eeuw worden. Binnen- en buitenlandse kranten stonden maandenlang vol met berichten over de Leidse gifmengster, het ene bericht nog sensationeler en spectaculairder dan het andere. Er kwamen liedjes en prenten over haar op de markt die gretig aftrek vonden. In de gruwelkamer van het Amsterdamse Panopticum vergaapten duizenden bezoekers zich aan een wassenbeeld van Mie. De verhalen over Mie namen bijna mythische proporties aan: ze zou een mannenverslindster zijn en zelfs haar eigen kinderen en ouders vergiftigd hebben. Deze biografie ontdoet Goeie Mie van haar mythes. Dat ze op haar slachtoffers begrafenisverzekeringen afsloot en daarmee geld incasseerde, staat buiten kijf. Maar dit boek vertelt ook het andere verhaal: over een meisje dat opgroeit in de armste buurten van Leiden, achtervolgd door ongeluk. Op basis van nieuw onderzoek en nieuw beschikbaar gekomen materiaal vertelt Glasbergen over hoe en waarom ze aan het moorden sloeg, over haar strafproces en de vele jaren die ze in gevangenschap doorbracht. Stefan Glasbergen (Leiden, 1982), is docent-onderzoeker aan de Universiteit van Amsterdam.

Wil je het boek lezen?Goeie Mie in pdf-formaat? Goede keuze! Dit boek is geschreven door de auteur Stefan Glasbergen. Lezen Goeie Mie Online is nu zo gemakkelijk!

GERELATEERDE BOEKEN