Ante Diluvium

Ante Diluvium - Willem Brakman | Northernlights300.org

...ythologiseerde complex dat zich in het hoofd van de volwassene omtrent die jaren heeft gevormd ... Boeken - Querido - Singel Uitgeverijen ... . Ante diluvium. Wat is er gebeurd voor de zondvloed, voor de ijstijden, in de eerste waereld, in de voortijd, de tijd van verdronken of anderszins uitgestorven diersoorten waar joden, christenen en darwinisten van verhalen? Willem Brakman zegt er in Ante Diluvium niets over; zelfs is zijn voortijd in zekere zin helemaal geen voortijd te noemen. Ante diluvium. Wat is er gebeurd voor de zondvloed, voor de ijstijden, in de eerste waereld, ... bol.com | Ante Diluvium, Willem Brakman | 9789021454177 ... ... . Ante diluvium. Wat is er gebeurd voor de zondvloed, voor de ijstijden, in de eerste waereld, in de voortijd, de tijd van verdronken of anderszins... In 'Ante Diluvium', wat letterlijk 'vóór de zondvloed' betekent, blikt een ik-verteller die besloten heeft 'niet ouder te worden' terug op de wonderen en gruwelen van de jeugd: de tirannie van een machtswellustige onderwijzer, de beschutting van het jongensclubje met z'n helden uit Karl May, de terreur van de groep. Ante Diluvium book. Read reviews from world's largest community for readers. In deze roman van Brakman (1922) is het de schrikaanjagen...

INFORMATIE

AUTEUR
Willem Brakman
DIMENSIE
11,75 MB
BESTANDSNAAM
Ante Diluvium.pdf

OMSCHRIJVING

Wat is er gebeurd voor de zondvloed, voor de ijstijden, in de eerste waereld, in de voortijd, de tijd van verdronken of anderszins uitgestorven diersoorten waar joden, christenen en darwinisten van verhalen? Willem Brakman zegt er in Ante Diluvium niet over; zelfs is zijn voortijd in zekere zin helemaal geen voortijd te noemen. De jeugd, in dit geval de clubjesleeftijd van tien- tot twaalfjarige jongens, beschrijft hij immers op verre van realistische wijze, hij gunt ons veeleer een blik in het sterk gemythologiseerde complex dat zich in het hoofd van de volwassene omtrent die jaren heeft gevormd. Alleen in dat antediluvium kan een eenvoudige onderwijzer, hoe merkwaardig zijn uitingen van machts- en andere wellust ook mogen zijn, zulke monumentale vormen aan nemen, kunnen alledaagse plekken, straat, bosjes, een schoolplein, een spoorviaduct, het decor gaan vormen van letterlijke en figuurlijke indianenverhalen, kan de Nederlandse taal gedwongen worden tot het baren van zulke prachtige, geestige, kleverige, dreigende, duizelingwekkende zinnen. De zondvloed is bij Brakman dus eigenlijk geen calamiteit, maar een mirakel: het verzonkene verschijnt opnieuw in een rijke en vreemde gedaante, het lijkt toverij.Wilem Brakman (1922) heeft drie van de belangrijkste literaire prijzen op zijn naam staan: de Lucy B. en C.W. van der Hoogtprijs, de F. Bordewijkprijs en de P.C. Hooftprijs.

Wil je het boek lezen?Ante Diluvium in pdf-formaat? Goede keuze! Dit boek is geschreven door de auteur Willem Brakman. Lezen Ante Diluvium Online is nu zo gemakkelijk!

GERELATEERDE BOEKEN