Spinoza

Spinoza - Maarten van Buuren | Northernlights300.org

... 5 volumes (Heidelberg: Carl Winters, 1925, 1972 [volume 5, 1987]) ... Baruch Spinoza (Stanford Encyclopedia of Philosophy) ... .Abbreviated in SEP entry as G. Note: A new critical edition of Spinoza's writings is now being prepared by the Groupe de recherches spinoziste; this will eventually replace Gebhardt. Spinozism (also spelled Spinozaism) is the monist philosophical system of Baruch Spinoza that defines "God" as a singular self-subsistent Substance, with both matter and thought being attributes of such.. In a letter to Henry Oldenburg, Spinoza wrote: "as to the view ... Benedictus de Spinoza - Filosofie Magazine ... .. In a letter to Henry Oldenburg, Spinoza wrote: "as to the view of certain people that I identify god with nature (taken as a kind of mass or corporeal matter), they are quite mistaken". Spinoza vestigde zich in 1661 in Rijnsburg. Dit dorp was toentertijd bekend als een ontmoetingsplaats voor collegianten, een doperse sekte, waaronder Spinoza vrienden had. In de woning van de chirurgijn Herman Homan had hij als kostganger een kleine kamer, waar hij lenzen voor optische instrumenten sleep en waar hij zijn overpeinzingen met de ganzenpen neerschreef. Elles Driessen directeur bestuursbureau 070-4199460 [email protected] Pieter Moerland ambtelijk secretaris. 070-4199445 [email protected] Daniëlle Haantjes Spinoza20first is weer open. We mogen weer leerlingen ontvangen. Daar zijn we heel blij om. We hebben de leerlingen gemist! Door alle maatregelen die we getroffen hebben, lukt het ons om steeds een kwart van onze leerlingen uit te nodigen en hen de lessen, activiteiten en begeleiding te bieden, die de leerlingen gemist hebben. Op 24 november is het 375 jaar geleden dat de Amsterdamse filosoof Benedictus de Spinoza werd geboren.Zijn denkbeelden over tolerantie en godsdienstvrijheid worden volop gebruikt in het huidige ......

INFORMATIE

AUTEUR
Maarten van Buuren
DIMENSIE
7,52 MB
BESTANDSNAAM
Spinoza.pdf

OMSCHRIJVING

Baruch de Spinoza (1632-1677) wordt algemeen beschouwd als de beroemdste en invloedrijkste filosoof die ons land ooit heeft gekend. In zijn bekendste werk, de Ethica, onderzoekt Spinoza op welke manier de mens zijn vrijheid kan verwerven, een voor die tijd revolutionaire boodschap.Spinoza is even ingewikkeld als beroemd. Zijn Ethica geldt als onleesbaar. In Spinoza, filosoof van de vrijheid werpt Maarten van Buuren een verhelderend licht op Spinoza's moeilijk te doorgronden filosofie. Hij toont de vijf pijlers waarop Spinoza's denken berust: streven naar zelfbeschikking, ontplooiing van macht, volgen van de intuïtie, samenwerking met anderen en vooral streven naar vrijheid. In deze oproep schuilt zijn blijvende actualiteit. Van Buuren plaatst Spinoza op toegankelijke wijze tussen filosofen die grote invloed hadden op zijndenken, zoals Descartes, Hobbes en Hugo de Groot. Hij laat zien wat de kern is van Spinoza's ethiek: bevrijding van bevoogding en het streven om in overeenstemming te leven met de wereld en met zichzelf. Alleen dan kan de mens gelukkig worden.

Wil je het boek lezen?Spinoza in pdf-formaat? Goede keuze! Dit boek is geschreven door de auteur Maarten van Buuren. Lezen Spinoza Online is nu zo gemakkelijk!

GERELATEERDE BOEKEN