Euthanasie: waarom niet?

Euthanasie: waarom niet? - Marc Desmet | Northernlights300.org

...uit" moest gaan onderwerp van discussie. Moderne medische technologie, levenverlengende behandelmethodes, maar de wens bij velen om met betrekking tot het eigen levenseinde zelf te kunnen beschikken plaatsten de discussie regelmatig op de ... bol.com | Euthanasie: waarom niet? (E-boek - ePub formaat ... ... ... Daarom zouden zij ook recht moeten hebben op euthanasie. Hoog tijd voor een debat. Tot op de dag van vandaag kunnen kinderen tussen de 1 en 12 jaar die ondraaglijk en uitzichtloos lijden niet om euthanasie vragen. Kinderen mogen niet over hun eigen lot beschikken omdat ze de gevolgen van hun beslissingen niet zouden kunnen overzien. Euthanasie: waarom niet? Pleidooi voor nuance en niet-weten [node:summary] Vanuit zijn twintigjarige praktijk met eu ... Euthanasie: waarom niet? | Uitgeverij Lannoo ... . Kinderen mogen niet over hun eigen lot beschikken omdat ze de gevolgen van hun beslissingen niet zouden kunnen overzien. Euthanasie: waarom niet? Pleidooi voor nuance en niet-weten [node:summary] Vanuit zijn twintigjarige praktijk met euthanasiebegeleiding stelt Marc Desmet vast dat euthanasie niet zo evident is als soms in de media wordt voorgesteld. Niet voor de zieke die afhankelijk is van een goed luisterende arts en omgeving. Ja, waarom niet? Euthanasie moet in bepaalde lijdenssituaties kunnen. En tegelijkertijd, waarom wel? De praktijk leert dat euthanasie niet vanzelfsprekend is. Niet voor de zieke, die afhankelijk is van een goed luisterende arts. Niet voor naasten, die alles soms erg verschillend beleven. Als minderjarige vanaf 12 jaar kan je wel een verzoek om euthanasie doen, maar een beslissing wordt niet buiten de ouders om genomen. Er zijn 2 leeftijdscategorieën: tussen 12 en 16 jaar is er toestemming van de ouders nodig. 16 en 17 jarigen nemen de beslissing in het begin zelfstandig maar hun ouders moeten wel in de besluitvorming worden betrokken. Waarom een euthanasiverklaring niet in een levenstestament zou moeten staan. De meewaarde van een dergelijke bepaling is namelijk gering. Rituelen werken op vlak van Verwerking: waarom euthanasie niet noodzakelijk traumatiserend werkt cf. onderzoek Gemeenschapsvorming: gebeurt expliciet bij euthanasie, zij het vaak maar heel even, kortstondig, vrijblijvend in deze postmoderne tijd Controle: "dramatische poging om een bepaald deel van het leven onder controle te brengen" Eén van de 'nieuwe stervensrituelen' zoals ... Bovendien is euthanasie een prettigere manier van suïcide dan een poging van de patiënt op eigen houtje. De toekomst zal meer gericht...

INFORMATIE

AUTEUR
Marc Desmet
DIMENSIE
12,65 MB
BESTANDSNAAM
Euthanasie: waarom niet?.pdf

OMSCHRIJVING

Een boek voor wie zich niet alleen wil informeren maar ook wil nadenken over euthanasie Vanuit zijn twintigjarige praktijk met euthanasiebegeleiding stelt Marc Desmet vast dat euthanasie niet zo evident is als soms in de media wordt voorgesteld. Niet voor de zieke die afhankelijk is van een goed luisterende arts en omgeving. Zeker als die zieke minder autonoom is: minderjarig, psychiatrisch, beginnend dementerend... Niet voor naasten die verder leven met hun soms erg verschillende belevingen na de euthanasie. Niet voor artsen die het doen, want zonder hun solidariteit is zelfbeschikking een leeg begrip. De vraag is dus niet alleen: doe je euthanasie of niet? Maar ook: als je het doet, hoe doe je het dan goed? Dat vraagt niet alleen wettelijke zorgvuldigheid, maar ook palliatieve zorg. En er is nog een betrokkene: de maatschappij.

Wil je het boek lezen?Euthanasie: waarom niet? in pdf-formaat? Goede keuze! Dit boek is geschreven door de auteur Marc Desmet. Lezen Euthanasie: waarom niet? Online is nu zo gemakkelijk!

GERELATEERDE BOEKEN