Vuur en beschaving

Vuur en beschaving - J. Goudsblom | Northernlights300.org

... mensen met vuur - een omgang die diepgaand doorwerkt in actuele geopolitieke, economische, ecologische en culturele ontwikkelingen ... PDF Download Vuur en beschaving | BANK72 PDF ... . Toon meer Toon minder. Lees de eerste pagina's. Reviews. Schrijf een review. 5.0. In 1984 publiceert J. Goudsblom in De Gids (jaargang 147) Vuur en beschaving. De domesticatie van vuur als een beschavingsproces. Hij schrijft: 'Het onderwerp van deze studie is […] zeer omvangrijk… Terug naar Vuur en beschaving van Goudsblom. Hij onderscheidt drie ecologische omwentelingen: de laatste is de industriële revolutie van ongeveer 250 jaar geleden, dan de in ... bol.com | Vuur En Beschaving, Johan Goudsblom ... ... . Hij onderscheidt drie ecologische omwentelingen: de laatste is de industriële revolutie van ongeveer 250 jaar geleden, dan de invoering van landbouw ... Vuur en beschaving Vuurbeheersing is een uniek menselijk vermogen, dat tegelijkertijd universeel is: het komt in iedere samenleving voor, en is bovendien cultureel bepaald. Het is niemand individueel aangeboren maar wordt col...

INFORMATIE

AUTEUR
J. Goudsblom
DIMENSIE
4,18 MB
BESTANDSNAAM
Vuur en beschaving.pdf

OMSCHRIJVING

Vuurbeheersing is een uniek menselijk vermogen, dat tegelijkertijd universeel is: het komt in iedere samenleving voor, en is bovendien cultureel bepaald. Het is niemand individueel aangeboren maar wordt collectief aangeleerd, in processen van cultuuroverdracht, die vele duizenden generaties omspannen. Er is al lang geen menselijk samenleven meer mogelijk of zelfs denkbaar zonder vuur. Maar in de moderne wereld lijkt dit besef vaak te worden vergeten. Het vuur wordt weggehouden uit het dagelijks leven; we krijgen het hooguit te zien in filmbeelden over oorlogen en andere rampen. Als bron van energie gebruiken we bij voorkeur elektriciteit, en staan er meestal niet bij stil dat, zeker in een land als Nederland, bijna alle elektriciteit is geproduceerd door het stoken van vuren. We profiteren van het comfort, zonder de brandstof en de vlammen te zien, en de rook en de as te ruiken - een staaltje van collectieve verdringing? Deze nieuwe editie van Vuur en beschaving is uitgebreid met een nawoord, dat een overzicht bevat van nieuwe inzichten en verwijzingen naar recente literatuur. Vuur en beschaving is - ook internationaal - hét standaardwerk over de omgang van mensen met vuur - een omgang die diepgaand doorwerkt in actuele geopolitieke, economische, ecologische en culturele ontwikkelingen.

Wil je het boek lezen?Vuur en beschaving in pdf-formaat? Goede keuze! Dit boek is geschreven door de auteur J. Goudsblom. Lezen Vuur en beschaving Online is nu zo gemakkelijk!

GERELATEERDE BOEKEN