Kapelmeester van Auschwitz

Kapelmeester van Auschwitz - Szymon Laks | Northernlights300.org

... de lezingen van Bart Wallet. De informatie op de website in inmiddels gecorrigeerd ... 'Kapelmeester in Auschwitz', door Szymon Laks - Crescas ... . In het cursusoverzicht staan nu de juiste data: Kapelmeester van Auschwitz Door Szymon Laks. Nog geen waardering Wees de eerste! Jouw waardering Succesvol toegevoegd. Daar ik lange tijd deel uitmaakte van het orkest in Auschwitz II en er gedurende een bepaalde periode de dirigent van was ... Kapelmeester van Auschwitz. 0. Verschenen in 1995 bij Kritak. Gelezen 0 Aan het lezen 0 Wil ik lezen 0 Favori ... Kapelmeester van Auschwitz | Boeken ... . 0. Verschenen in 1995 bij Kritak. Gelezen 0 Aan het lezen 0 Wil ik lezen 0 Favoriet 0 Recensies 0. Non-fictie Topics 0 Genre Geschiedenis & Politiek Aantal pagina's 136 Uitgeverij Kritak Laatste editie 05 juli 1995 ISBN 9789063033750 + Boekinformatie wijzigen. Jouw boekenplank Get this from a library! Kapelmeester van Auschwitz : muziek uit een andere wereld. [Szymon Laks; André Laks; Jos den Bekker] Kapelmeester van Auschwitz: muziek uit een andere wereld: Amazon.es: André Laks, Szymon Laks, Jos den Bekker: Libros en idiomas extranjeros Gerrit van Weezel (Amsterdam, 7 maart 1882 - Auschwitz, 30 september 1942) was een Nederlands componist en kapelmeester. 24 relaties....

INFORMATIE

AUTEUR
Szymon Laks
DIMENSIE
5,98 MB
BESTANDSNAAM
Kapelmeester van Auschwitz.pdf

OMSCHRIJVING

Daar ik lange tijd deel uitmaakte van het orkest in Auschwitz II en er gedurende een bepaalde periode de dirigent van was, beschouw ik het als mijn plicht dit onwerkelijke hoofdstuk in de geschiedenis van de muziek te vertellen en in een bepaald opzicht te herdenken, want door een beroepshistoricus in deze tak van kunst zal het waarschijnlijk wel niet gedaan worden.--------------------------Na terugkeer uit het concentratiekamp Auschwitz schreef de Pools-Joodse componist Szymon Laks dit boek, dat in 1948 in het Frans verscheen. Voor de uitgave in het Pools kreeg hij van het Poolse ministerie van Cultuur geen toestemming, omdat de Duitsers er te menselijk in zouden worden voorgesteld. Pas in 1979 kwam er een Poolse uitgave, op kosten van de auteur in Londen gepubliceerd. Na zijn dood, in 1983, verschenen er, dankzij zijn zoon André, vertalingen van het boek, eerst in het Engels, daarna in het Duits en, in 1991, in het Nederlands. Deze editie is een bijgewerkte versie van die vertaling, die tevens is aangevuld met een uitvoerig nawoord van André Laks.Laks beschrijft gedetailleerd, met scherp menselijk inzicht en met integere distantie zijn rol bij het arrangeren en uitvoeren van muziek in een omgeving die het bedrijven van elke vorm van kunst tartte. Zijn activiteit als violist en later als dirigent deden hem Auschwitz overleven maar plaatsen hem tevens voor een moreel dilemma. Hij werd op 2 mei 1945 bevrijd maar voor talloze anderen kwam die bevrijding te laat.-----------------------Szymon Laks (Warschau 1901 – Parijs 1983) studeerde muziektheorie in Warschau. In 1926 kwam hij naar Parijs om verder te studeren en werd al gauw actief in de ‘Parijse School’, een groepering van jonge Oost-Europese componisten. In 1941 werd hij geïnterneerd en het jaar daarop naar Auschwitz gedeporteerd, waar hij dirigent werd van het orkest.

Wil je het boek lezen?Kapelmeester van Auschwitz in pdf-formaat? Goede keuze! Dit boek is geschreven door de auteur Szymon Laks. Lezen Kapelmeester van Auschwitz Online is nu zo gemakkelijk!

GERELATEERDE BOEKEN