50 Jaar Fokker Friendship

50 Jaar Fokker Friendship - J. Gerritsma | Northernlights300.org

... te koop bij Huider.nl - Grootste in modeltreinen en modelbouw - Winkel in Heerhugowaard The Fokker 50 is a turboprop-powered airliner, designed as an improved version of the successful Fokker F27 Friendship ... F-27 Friendship - XS4ALL ... .The Fokker 60 is a stretched freighter version of the Fokker 50. Both aircraft were manufactured and supported by Dutch aircraft manufacturer Fokker.. The Fokker 50 was developed during the early 1980s following a decline in the sales of the company's earlier F27 Friendship. Fokker 50 De laatste F27 is gebouwd in 1986. ... Voor een vliegtuigtype wat al bijna 50 jaar bestaat, zit er nog veel toekomst in. Er worden zelfs wel eens vergelijkingen gemaakt met de DC-3, die is ook ni ... 50 jaar Fokker Friendship - Vliegtuig - Uitgeverij de Alk ... . Fokker 50 De laatste F27 is gebouwd in 1986. ... Voor een vliegtuigtype wat al bijna 50 jaar bestaat, zit er nog veel toekomst in. Er worden zelfs wel eens vergelijkingen gemaakt met de DC-3, die is ook niet stuk te krijgen. ... Het gaat hierbij om de Fokker Friendship Association. Get this from a library! 50 jaar Fokker Friendship. [Joop Gerritsma] Het tweede, "50 jaar Fokker Friendship", richt zich op een breder publiek. Toch moet de argeloze leek hier en daar waarschijnlijk even doorbijten. Toegegeven, na het lezen van "50 jaar Fokker Friendship" weet je waarschijnlijk meer dan ooit tevoren over dit vaderlandse product....

INFORMATIE

AUTEUR
J. Gerritsma
DIMENSIE
11,46 MB
BESTANDSNAAM
50 Jaar Fokker Friendship.pdf

OMSCHRIJVING

Op 15 maart 1996 werd Fokker failliet verklaard en daarmee kwam een einde aan drie-kwart eeuw vliegtuigproduktie in Nederland. Maar de naam Fokker en die van haar meest bekende vliegtuig, de F27 Friendship, zullen voor altijd een ereplaats blijven innemen in de annalen van de wereldluchtvaart. Het begon in 1949 toen Fokker een subsidie ontving van het Nederlands Instituut voor Vliegtuigontwikkeling om de haalbaarheid van een in Nederland gebouwd verkeersvliegtuig te bestuderen. In 1953 kwam Fokkers hoofdconstructeur H.C. van Meerten met een voorstel voor een tweemotorig turboprop verkeersvliegtuig voor 32 passagiers dat bedoeld was als de proverbiale opvolger van de uit 1935 stammende Douglas Dakota. Van deze laatste waren over de hele wereld toen nog zo'n 5.000 in gebruik en hoewel ze nog steeds goede diensten verleenden, konden ze natuurlijk niet eeuwig mee. Bovendien eisten betalende passagiers modernere vliegtuigen. Hierdoor onstond in de jaren vijftig van de vorige eeuw een rage in het Westen om een ''Dakota opvolger'' te vinden. Meer dan een half dozijn grote en kleine vliegtuigbouwers en -ontwerpers deden hieraan mee, maar het was de Friendship die met de erepalm ging strijken. Van 1955 tot het einde van de productie in juni 1986 zijn er bij Fokker en bij het Amerikaanse Fairchild in verschillende uitvoering in totaal 786 gebouwd. Pas in 1983 en1984 verschenen er in het Westen serieuze concurenten op het toneel in de vorm van de Canadese Dash-8 en de Frans-Italiaanse ATR-42.In 1985 bracht Fokker de F50 uit als opvolger van de Friendship, en hoewel deze minder succes had dan zijn illustere voorganger, zijn er toch nog 214 afgeleverd voor de fabriek dicht ging. Vandaag, na vijftig jaar, zijn er nog maar een paar Friendships over, waaronder het tweede prototype dat door de Nederlandse F27 Friendship Association met grote liefde is gerestaureerd. Een klein aantal andere staat in museums of als poortwachters op militaire vliegvelden. De weinige nog werkende Friendships worden veelal door koerierdiensten in het vervoer van kleine pakjes gebruikt. De Friendship en zijn succesvolle en minder successvolle concurrenten zijn er niet in geslaagd de Dakota geheel uit de lucht te verdringen want deze vliegt nog steeds in kleine aantallen in enkele Zuid Amerikaanse en Afrikaanse landen, maar wij mogen in Nederland met recht trots zijn op dit vaderlandse product dat over de hele wereld miljoenen passagiers vlot, veilig en geriefelijk naar hun bestemming heeft gebracht.

Wil je het boek lezen?50 Jaar Fokker Friendship in pdf-formaat? Goede keuze! Dit boek is geschreven door de auteur J. Gerritsma. Lezen 50 Jaar Fokker Friendship Online is nu zo gemakkelijk!

GERELATEERDE BOEKEN