Rampjaar 1672

Rampjaar 1672 - Luc Panhuysen | Northernlights300.org

...et wie de Republiek in oorlog kwam. In Dutch history, the year 1672 was known as the rampjaar, the "disaster year" ... Rampjaar 1672 - vmbo12 - Lesmateriaal - Wikiwijs ... .That year, following the outbreak of the Franco-Dutch War and the Third Anglo-Dutch War, the Dutch Republic was simultaneously attacked by England, France, and the prince-bishops Bernhard von Galen, bishop of Münster, and Maximilian Henry of Bavaria, archbishop of Cologne. Geschreven bij Rampjaar 1672. Panhuysen verstaat de kunst om op een eenvoudige manier situaties te ontrafelen en deze goed geschreven en vlot ... 1672 - Wikipedia ... . Panhuysen verstaat de kunst om op een eenvoudige manier situaties te ontrafelen en deze goed geschreven en vlot weer te geven. Het is een zeer duidelijk boek aan de hand van drie personages die briefwisselingen hadden voorafgaand en tijdens het Rampjaar 1672, het jaar waarin de Republiek aangevallen werd door een coalitie van landen, o.l.v. Frankrijk. Het Rampjaar 1672 was een waterscheiding in onze geschiedenis. Dit platform is voor informatie en promotie van de activiteiten in het Jubileumjaar 2022. 1672 was het begin van de bliksemcarrière van prins Willem III, te vinden in William III and the Defense of European Liberty 1650-1672 (1966) van de Amerikaan Stephen Baxter. En het rampjaar is onlosmakelijk verbonden met het lot van zijn bekendste slachtoffers, verteld in De Ware Vrijheid. HET RAMPJAAR 1672 Op 6 april 1672 verklaarden Frankrijk, Engeland, Keulen en Münster de oorlog aan de Nederlanden. De gevechten op zee verliepen voorspoedig (voor de Nederlanden). Op 7 juni werd de vloot met Engelse en Franse schepen verrast op haar ligplaats. Michiel de Ruyter versloeg de vloot. 1672 is het 72e jaar in de 17e eeuw volgens de christelijke jaartelling en staat in Nederland bekend als het Rampjaar Het jaar 1672 staat in de Nederlandse geschiedenis bekend als het Rampjaar. Volgens een Nederlands gezegde was "het volk redeloos, de regering radeloos en het land reddeloos". In dit jaar begon de Hollandse Oorlog en werd de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden aangevallen door Engeland, Frankrijk en de bisdommen Münster en Keulen, onder het gezag van, respectievelijk Bernard von Galen ... Kasteelvrouwe Margaretha Turnor schreef gedurende het Rampjaar vele brieven die Het Utrechts Archief heeft laten transcriberen: door de computer omgezet naar digitaal makkelijk leesbare tekst. In de tentoonstelling Rampjaar 1672-1673 kun je zien hoe dit gebeurde. Blader door Margaretha's brieven én whatsapp met haar over het leven van toen. Begin juni 1672...

INFORMATIE

AUTEUR
Luc Panhuysen
DIMENSIE
4,48 MB
BESTANDSNAAM
Rampjaar 1672.pdf

OMSCHRIJVING

Het jaar 1672 staat in de Nederlandse geschiedenis gegrift als het Rampjaar. In dat jaar werd de Republiek overrompeld door een gecombineerde aanval van de Franse koning, de Engelse koning en de bisschoppen van Münster en Keulen. Sinds de Romeinen had Europa geen groter leger aanschouwd; het laatste uur voor de Republiek leek aangebroken. Hoe kwam het dat het land toch overleefde?Aan de hand van de belevenissen van het gezin Van Reede – een vader, een moeder en hun zoon – laat Luc Panhuysen zien hoe de dagelijkse praktijk eruitzag, maar ook hoe de Republiek zichzelf opnieuw uitvond.De correspondentie van deze drie gezinsleden behoort tot de mooiste die uit de zeventiende eeuw is overgeleverd. Rampjaar 1672 beschrijft op indringende wijze de grootste crisis van de Gouden Eeuw, een jaar van zeventien maanden waarin Nederland ‘redeloos, radeloos, reddeloos’ heette.

Wil je het boek lezen?Rampjaar 1672 in pdf-formaat? Goede keuze! Dit boek is geschreven door de auteur Luc Panhuysen. Lezen Rampjaar 1672 Online is nu zo gemakkelijk!

GERELATEERDE BOEKEN