De man die het kruis draagt

De man die het kruis draagt - Kathy de Keteleer | Northernlights300.org

...8 dat onder andere boven op de deSingel staat ... Digibron.nl, Simon van Cyrene: een kruisdragende navolger ... . Beiden stellen ze de kunstenaar zelf voor. Behalve enkele monumenten en liturgische voorwerpen is sinds het begin van de vorige eeuw niets nieuws toe­gevoegd aan het patrimonium. In november 2015 zal de Antwerpse kathedraal een kunstwerk rijker zijn: Jan Fabre's bronzen sculptuur De man die het kruis draagt (2015) krijgt dankzij een mecenas een vaste plaats in de kathedraal. Simon van Cyrene is een Bijbelse figuur die ... Simon van Cyrene - Wikipedia ... . Simon van Cyrene is een Bijbelse figuur die wordt genoemd in de drie synoptische evangeliën van het Nieuwe Testament als de man die op een gedeelte van de Kruisweg het kruis van Jezus zou hebben gedragen. Het evangelie volgens Marcus weet het meeste over hem te vertellen: . Ze dwongen een voorbijganger die net de stad binnenkwam, Simon van Cyrene, de vader van Alexander en Rufus, om het kruis ... In het midden van de stoet lopen drie mannen die hun eigen kruis moeten sjouwen, met de laatste kracht die ze nog hebben. De derde "misdadiger" trekt de aandacht van de vader en zijn zonen. Een man, gewoon een mens van gestalte, maar toch iets aan Hem lijkt zo onaantastbaar, zo bovennatuurlijk, zó goddelijk… ze noemen hem vol spot "Jezus, Koning der Joden". In het evangelie van Marcus wordt het meeste over hem vermeld: "Ze dwongen een voorbijganger die net de stad binnenkwam, Simon van Cyrene, de vader van Alexander en Rufus, om het kruis te dragen." - Markus 15:21, NBG. Kort hiervoor was Jezus veroordeeld tot de kruisdood. Over Jan Fabres 'De man die het kruis draagt' in de Onze-Lieve-Vrouwekathedraal van Antwerpen. Het moet flink wat voeten in de aarde hebben gehad, om op 18 november 2015 een toch wel vrij monumentaal beeld van een alom bekend kunstenaar als Jan Fabre in de Onze-Lieve-Vrouwkathedraal van Antwerpen in te huldigen. This is "De man die het kruis draagt" by Angelos / Jan Fabre on Vimeo, the home for high quality videos and the people who love them. Kruis dragen is moeilijk, dat weten we allemaal. En het valt ook niet gemakkelijk daarover te spreken. Toch is het goed, wanneer je het wel doet, want je merkt dan dat je niet de enige bent die een kruis te dragen heeft. Samenvatting van de tekst. Vooraleer de samenvatting te lezen, bekijk eerst eventjes de prachtige foto's van Mia Verbanck over 'De man met het kruis' * Het meer dan levensgroot beeld van Jan Fabre, De man die het kruis draagt is Jan Fabre zelf die een groot houten kruis balanceert op de palm van zijn hand. Onze-Lieve-Vrouwekathedraal Antwerpen - de man die het kruis draagt. Share on Facebook; Share on Twitter; Share on Pinterest; Share on WhatsApp; Share on Email; Nog geen reacties. L...

INFORMATIE

AUTEUR
Kathy de Keteleer
DIMENSIE
9,6 MB
BESTANDSNAAM
De man die het kruis draagt.pdf

OMSCHRIJVING

Geen kerk zonder kunst, zo ook in de Antwerpse kathedraal. Wie vandaag de Onze-Lieve-Vrouwekathedraal bezoekt, ziet tal van oude meesterwerken die vaak speciaal voor de kerk werden vervaardigd. De Bewening van Christus door Quinten Metsijs markeert de overgang van de traditionele houten retabels naar geschilderde altaarstukken. Honderd jaar later bracht Rubens met zijn Kruisafneming van Christus de explosieve dynamiek van de barok binnen. Beide waren ze in hun tijd nieuw en vooruitstrevend. Maar in de twintigste eeuw werd de band tussen actuele kunst en Kerk minder vanzelfsprekend. Behalve enkele monumenten en liturgische voorwerpen is sinds het begin van de vorige eeuw niets nieuws toe­gevoegd aan het patrimonium. In november 2015 zal de Antwerpse kathedraal een kunstwerk rijker zijn: Jan Fabre's bronzen sculptuur De man die het kruis draagt (2015) krijgt dankzij een mecenas een vaste plaats in de kathedraal. Een werk van Fabre in een religieus gebouw? Dat is misschien minder opzienbarend dan het lijkt. Fabre beschrijft zich als een spiritual sceptic - een spirituele scepticus. Zoekend naar zin in het bestaan bekent hij zich niet tot een godsdienst of levensbeschouwelijk systeem. Maar hij stelt zich open voor de transcendentie die het leven verheft. In zijn oeuvre boort Jan Fabre bronnen uit de christelijke en andere religieuze tradities aan. Zoals zovelen van onze tijdgenoten bouwt hij tegelijk een zekere afstand in, blijft hij de scepticus die in vraag stelt en twijfelt. Niet toevallig benadrukt de kunstenaar het zoeken naar balans als hij spreekt over zijn beeld -De man die het kruis draagt is letterlijk een evenwichtsoefening, net zoals het geloof dat vandaag is.Aan de hand van verschillende essays en groot formaat foto's toont deze uitgave hoe de spirituele zoektocht van Jan Fabre een 'work in progress' is, net zoals het spiritueel zoeken van anderen in verleden en heden dat was en is.

Wil je het boek lezen?De man die het kruis draagt in pdf-formaat? Goede keuze! Dit boek is geschreven door de auteur Kathy de Keteleer. Lezen De man die het kruis draagt Online is nu zo gemakkelijk!

GERELATEERDE BOEKEN