Archief Hof van Friesland

Archief Hof van Friesland - Bern | Northernlights300.org

... archief van de Raad, na 1515 het Hof van Friesland (1502) 1516 - 1811 Het Hof van Friesland was een rechterlijke instelling met een grote reputatie ... Boek: Archief Hof van Friesland - Springest ... . Van 1515 tot 1811 was het de hoogste rechterlijke instantie in Friesland. Het archief van het Hof bevat een geweldige hoeveelheid informatie over de processen die Friezen en anderen gedurende drie eeuwen voor dit gerecht hebben gevoerd. Samenvatting van de inhoud van het archief: Het Hof van Holland had in de vijftiende eeuw taken op het gebied van het bestuur, de wetgeving en de rechtspraak in Holland, Zeeland en West-Friesland. De rechtsprekende taak van het Hof werd in eerste aanleg gevormd door die zaken die voorheen in de grafelijke rechtspraak werden Hepkema's Courant ... TRESOAR - Zoeken naar voorouders ... . De rechtsprekende taak van het Hof werd in eerste aanleg gevormd door die zaken die voorheen in de grafelijke rechtspraak werden Hepkema's Courant, 1874-1951 (vanaf 1901: Nieuwsblad van Friesland) Hepkema's Courant, gewoonlijk kortweg De Hepkema genoemd, was een Nederlands streekblad dat tussen 1874 en 1951 verscheen in Midden- en Zuidoost-Friesland, vanaf 1901 onder de naam Nieuwsblad van Friesland. Archief Hof van Friesland van Onbekend. Hardcover. Altijd tot 12% naar het goede doel dat jij als klant zelf kiest. 2-5 werkdagen...

INFORMATIE

AUTEUR
Bern
DIMENSIE
5,82 MB
BESTANDSNAAM
Archief Hof van Friesland.pdf

OMSCHRIJVING

Op 25 juli 1499 stelde hertog Albrecht van Saksen in Leeuwarden een college van raadsheren in, dat zijn zoon Hendrik in de regering van het land moest bijstaan. Deze raad kan beschouwd worden als voorloper van het latere Hof van Friesland, ingesteld op 1 juli 1515. Na de inlijving van het Koninkrijk Holland bij het Franse Keizerrijk kreeg Nederland in 1811 een nieuwe, op Franse leest geschoeide rechterlijke organisatie. Friesland werd verdeeld in drie arrondissementen, die ieder een rechtbank van eerste aanleg kregen. De arrondissementen werden verdeeld in kantons en in iedere hoofdplaats van de kantons zetelde een vredegerecht. Daarmee was in principe de opbouw van de rechterlijke organisatie in Friesland voltooid. In het kader van de herdenking '500 jaar Hof van Friesland' worden door het Rijksarchief in Friesland in samenwerking met Uitgeverij Verloren vier boeken uitgegeven, waarvan dit er een is. Deze nieuwe inventaris van de Raad, na 1515 het Hof van Friesland, verschilt in een aantal opzichten van de eerdere, niet gepubliceerde versie uit 1996. De inleiding is sterk uitgebreid op basis van De Heeren van den Raede, enkele beschrijvingen en rubriektitels zijn verbeterd en illustraties en nieuwe bijlagen zijn toegevoegd. In de uitgave is volstaan met de verzamelbeschrijvingen van de criminele en van de civiele procesdossiers. De ruim 16.000 individuele beschrijvingen staan op de bijgeleverde cd-rom.

Wil je het boek lezen?Archief Hof van Friesland in pdf-formaat? Goede keuze! Dit boek is geschreven door de auteur Bern. Lezen Archief Hof van Friesland Online is nu zo gemakkelijk!

GERELATEERDE BOEKEN