Een voltooid leven

Een voltooid leven - Annerieke de Vries | Northernlights300.org

...te makkelijk gedacht. Onderzoek over voltooid leven ... Kabinet: ouderen met 'voltooid leven' mogen kiezen om te ... ... . Het kabinet wil graag meer weten over mensen die hun leven klaar ("voltooid") vinden en willen sterven. Ongeveer 10.000 Nederlanders van 55 jaar en ouder willen graag zelf of met hulp een einde aan hun leven maken. Zij hebben een blijvende wens om te sterven (actieve en aanhoudende wens). 'Voltooid leven' is een onderwerp waar de coalitie al tijdens de verkiezingen over verdeeld was en waar de formatie op vast dreigde te lopen. En de komende tijd blijft het een rol spelen, ... ... Dit moet je weten over 'voltooid leven' - NRC ... . En de komende tijd blijft het een rol spelen, ... Een voltooid leven, kunnen we daar samen wat aan doen? Eind januari verschijnt het onderzoek naar 'voltooid leven' in opdracht van het kabinet. Wat al bekend was, is dat ouderen met een doodswens er vaak niets voor voelen afhankelijk te worden van zorg. De voltooid leven-discussie heeft een sterk ideologisch karakter. Het gaat om het wel of niet in de wet vastleggen van autonomie. In de praktijk zou het voldoende zijn wanneer de tekst van de wet ... D66 presenteert begin volgend jaar een wetsvoorstel dat euthanasie mogelijk maakt voor mensen op hoge leeftijd die levensmoe zijn. Zo'n voorstel voor 'een voltooid leven' ligt gevoelig in de ... Maar een aparte 'voltooid leven'-wet naast de huidige euthanasiewet kent teveel risico's en nadelen en is daarom onwenselijk. Het is een maatschappelijk vraagstuk hoe we op een respectvolle en passende manier kunnen omgaan met de situatie dat een oudere een gevoel van zinloosheid ervaart en lijdt aan het leven. Een vernedering die zo hard aankwam dat zij hierover uit schaamte pas heel laat is durven gaan praten. Ze zou wel contact met politie hebben gehad. Zoals zo vaak bij verkrachting leidde dit bij haar ook niet tot aangifte. ... Voltooid Leven Blog Follow. Voltooid leven is geen thema dat meteen opkomt bij de kennismaking met Elis van Lelyveld (1932). Het moment waarop zij sterft bepaalt ze zelf. Voltooid leven. Deze website schetst een beeld van de persoonlijke afwegingen van zes mensen die lijden aan een voltooid leven. Hoewel er nog veel details moeten worden ingevuld in de plannen voor beëindiging van een voltooid leven, hamert het kabinet op maximale zorgvuldigheid. Voltooid leven 1e druk is een boek van Els van Wijngaarden uitgegeven bij Atlas Contact, Uitgeverij. ISBN 9789045033044 In Voltooid leven spreekt Els van Wijngaarden met ouderen die hun leven 'voltooid' achten. leven: alle ...

INFORMATIE

AUTEUR
Annerieke de Vries
DIMENSIE
11,50 MB
BESTANDSNAAM
Een voltooid leven.pdf

OMSCHRIJVING

Doortje, een alleenstaande 78-jarige vrouw, hoort dat zij ongeneeslijk ziek is. De schrik slaat haar om het hart, want er zijn nogal wat onverwerkte gebeurtenissen die ze onder ogen moet zien. Doortje besluit de strijd tegen haar ziekte aan te gaan om tijd te rekken.De behandelingen zijn zwaar. Al snel blijft er niet veel van haar zelfstandigheid over. Ze wordt afhankelijk van de thuiszorg en van haar dochters die, naast hun drukke bestaan, mantelzorg verlenen. Doortje is wanhopig en voelt zich schuldig dat ze haar kinderen hiermee opzadelt. Ze meent aan alles te voelen dat haar omgeving haar leven als voltooid beschouwt, maar de drang om met zichzelf in het reine te komen is groter.Wanneer Doortje een terminaal delier krijgt, is het onmogelijk om thuis te blijven wonen. Er volgt een spoedopname in een hospice. Haar steun en toeverlaat, de sigaret, kan ze door haar verwardheid niet meer roken, met als resultaat dat de gedachten aan nare gebeurtenissen uit haar leven met volle kracht binnenkomen. De verzorgers van de hospice en haar dochters moeten alle zeilen bijzetten om haar te begeleiden. Langzaamaan wordt het hun duidelijk waarom Doortje ervoor kiest haar eigen dood natuurlijk te sterven.Kleindochter Sterre heeft het moeilijk met de laatste levensfase van de moeder van haar moeder. Zal zij de levenslessen van haar oma zien en gaan naleven?Over de auteurAnnerieke de Vries heeft van jongs af aan een fascinatie voor verhalen en ontdekte zo'n tien jaar geleden haar passie voor schrijven. In haar werk als leidinggevende op operatieafdelingen en als online coach voor startende leidinggevenden komt ze met veel, vaak mooie en intrigerende verhalen in aanraking. Geïnspireerd door deze verhalen en gedreven door haar passie voor schrijven besloot ze zelf de pen op te pakken. 'Een voltooid leven' is haar eerste roman en is deels waargebeurd. In 2018 verscheen overigens haar debuutthriller "Sluipwesp'.

Wil je het boek lezen?Een voltooid leven in pdf-formaat? Goede keuze! Dit boek is geschreven door de auteur Annerieke de Vries. Lezen Een voltooid leven Online is nu zo gemakkelijk!

GERELATEERDE BOEKEN