Piet Mondriaan - Schilderen en schrijven in Laren en Blaricum

Piet Mondriaan - Schilderen en schrijven in Laren en Blaricum - Louis Veen | Northernlights300.org

...ten dat deze schilder beroemd was en nog steeds is ... Schilderen-op-nummer-filly-unicorn - BESLIST.nl - Het ... ... . Op 7 maart zou de figuratief kunstenaar alweer 147 jaar zijn geworden. In 2017 - tijdens het Mondriaan jaar - schreven we al veel over deze toonaangevende schilder. Piet Mondriaan die van juli 1914 tot juni 1919 in Laren verbleef, hebben ze dan ook nooit in het Brinkdorp kunnen ontmoeten. Voor Bart van der Leck ligt dat anders. "Deze schilder, aan wie Theo van Doesburg in 1917 ook vroeg om voor De Stijl te schrijven, is tot zijn overlijden in 1958 in Blaricum gebleven", vertelt De Lorm. Hij leefde, toen hij tijdens de oorlog in Nederl ... Piet Mondriaan - Schilderen en schrijven - Veen, Louis ... ... . Hij leefde, toen hij tijdens de oorlog in Nederland was, in Laren en Blaricum. Hij ontmoette in 1915 Theo van Doesburg en Bart van der Leck, later ook Vilmos Huszár (allemaal kunstenaars). Piet bleef werken aan teksten over zijn nieuwe theorieën (zie hoofdstuk " De stroming van Piet Mondriaan"). Anna Rademakers, handelseditie proefschrift "Moederstad en vaderland. Nationale identiteit en lokale trots in de schilderswereld van het Verenigd Koninkrijk der Nederlanden (1815-1839)", € 1.500,-. Dordrechts Museum, tentoonstelling en catalogus "In het licht van Cuyp, Aelbert Cuyp & Gainsborough - Constable - Turner", € 3.000,-. Piet Mondriaan was samen met onder andere Van der Leck een van de oprichters van het nieuwe tijdschrift "De Stijl" (1917) waarin verschillende kunstenaars hun kunst- en levensvisie gaven. Mondriaan vertrok opnieuw naar Parijs waar hij weer nieuwe inspiratie kreeg en zijn stijl met diverse kleurvakken en/of strakke lijnen verder ontwikkelde....

INFORMATIE

AUTEUR
Louis Veen
DIMENSIE
4,26 MB
BESTANDSNAAM
Piet Mondriaan - Schilderen en schrijven in Laren en Blaricum.pdf

OMSCHRIJVING

Eind juli 1914 komt Mondriaan voor een paar weken naar Nederland. Als hij naar Parijs terug wil, is vanwege de Eerste Wereldoorlog het treinverkeer geblokkeerd. Hij komt terecht in het Gooi en uiteindelijk zou hij vier en een half jaar in Laren wonen en in Blaricum werken.Mondriaans verblijf in Nederland blijkt bijzonder vruchtbaar. In Laren en Blaricum vindt namelijk de geboorte plaats van zijn abstract-geometrisch werk en ziet zijn eerste essay het levenslicht. In het Gooi stond zogezegd de praktische en theoretische wieg van het Neo-Plasticisme, de abstracte stijl waarmee hij wereldberoemd zou worden.In dit boek leest u over Mondriaans leven in de Gooise dorpen en over de weg die hij heeft afgelegd richting de geometrische abstractie. Ook maakt u kennis met Mon­driaans eerste essay De Nieuwe Beelding in de schilderkunst, waarin hij uitlegt wat zijn nieuwe kunst inhoudt. En om het verhaal compleet te maken, kunt u het – soms pittige – commentaar lezen van Mondriaans tijdgenoten op zijn schilderen en schrijvenLouis Veen (1947) is in 2011 gepromoveerd op de geschriften van Mondriaan: Piet Mondrian. The Complete Writings. Essays and notes in original versions. In 2018 verscheen hiervan de publieksvriendelijke versie Piet Mon­driaan – Schrijven over kunst. Veen is de belangrijkste auteur op het gebied van Mondriaans geschreven werk.

Wil je het boek lezen?Piet Mondriaan - Schilderen en schrijven in Laren en Blaricum in pdf-formaat? Goede keuze! Dit boek is geschreven door de auteur Louis Veen. Lezen Piet Mondriaan - Schilderen en schrijven in Laren en Blaricum Online is nu zo gemakkelijk!

GERELATEERDE BOEKEN