Gewoonten

Gewoonten - Guigo De Kartuizer | Northernlights300.org

...eestal automatisch, zonder dat we erbij nadenken ... Goede gewoonten | Whitmel Earley, Justin | Boeken | Kameel.nl ... . We hebben gewoonten die goed voor ons zijn (tanden poetsen), gewoonten die minder goed voor ons zijn (stressen) en gewoonten die neutraal zijn (elke dag je bed opmaken). Dit zijn de zestien goede gewoonten van gelukkige mensen Categorie Persoonlijke groei. We verlangen allemaal naar geluk, zoeken het overal. Vaak kunnen we het niet vinden - of maar voor even, en dan lijkt het ons weer te ontglippen. Toch is het binnen handbereik, want gelukkig z ... Typisch Nederlands - deze dingen mag je typisch Nederlands ... ... . Toch is het binnen handbereik, want gelukkig zijn blijken we te kunnen leren. Het begon allemaal met twee simpele gewoontes, dagelijkse bewegen en flossen. Ondertussen zijn het 10 gewoontes die mijn leven veranderen. Ieder volk heeft zijne gewoonten en zijne aanwensels. Een dwaas aanwensel was het om te pas of ten onpas „waratje'' te zeggen. Hebbelijkheid ziet meer op eene bepaalde daad. Hij had eene onaangename hebbelijkheid, nl. om altijd als hij eene schaar kon machtig worden, daarmee ie zitten knippen, soms in papier, ja soms zelfs in het tafelkleed. Gewoonten d...

INFORMATIE

AUTEUR
Guigo De Kartuizer
DIMENSIE
11,58 MB
BESTANDSNAAM
Gewoonten.pdf

OMSCHRIJVING

Gewoonten 1e druk is een boek van Guigo De Kartuizer uitgegeven bij Uitgeverij Damon Vof. ISBN 9789460360190 VertalingTim Peeters en Guerric Aerden ocsoInleiding en annotatieTim PeetersDe Gewoonten van Chartreuse van Guigo I, vijfde prior van La Grande Chartreuse, werden geschreven op verzoek van Hugo van Ch teauneuf, de bisschop van Grenoble. Guigo's gewoonten- en gebruikenboek was bedoeld voor de groepen van eremieten die leefden in gemeenschap naar het model van de communiteit die in 1084 gesticht was door Bruno van Keulen in de bergen van Chartreuse. Bruno, die stierf in Calabriin 1101, liet geen regel na en wilde ook geen nieuwe orde stichten. Zijn opvolger Guigo, vriend van andere grote spirituele leiders als Petrus Venerabilis en Bernardus van Clairvaux, benadrukte dat hij alleen de leefgewoonten van de gemeenschap in Chartreuse wilde vastleggen. Hoewel hij zich daarbij voornamelijk baseerde op de brieven van Hieronymus, de regel van Benedictus, de geschriften van Cassianus, en het voorbeeld van de woestijnvaders, mag men aannemen dat de vastgelegde gewoonten teruggaan op Bruno zelf, met enkele aanpassingen die de geleefde ervaring van vier decennia noodzakelijk maakte. De Gewoonten zijn tot op de dag van vandaag een regelgevend basisdocument van de kartuizerorde; in voorliggende vertaling bovendien een primeur voor het Nederlandse taalgebied. In dit geschrift spreekt een beroemde twaalfde-eeuwse kartuizer rechtstreeks tot het hart van de mens van nu, de mens tenminste die ge nteresseerd is in de grondslagen van een spiritueel leven in eenzaamheid binnen een gemeenschap, en in het geslaagde huwelijk tussen regelgeving en de vrijheid van ieder individu.

Wil je het boek lezen?Gewoonten in pdf-formaat? Goede keuze! Dit boek is geschreven door de auteur Guigo De Kartuizer. Lezen Gewoonten Online is nu zo gemakkelijk!

GERELATEERDE BOEKEN