Het Canisius College

Het Canisius College - Wies Van Leeuwen | Northernlights300.org

...ge (PCC) is een katholieke scholengemeenschap ... Canisius College zoekt een Docenten LO in Nijmegen ... ... . We hebben vijf vestigingen in Alkmaar, Heiloo en Bergen waar je van gymnasium tot vmbo kunt volgen. Ook kun je bij ons een aantal bijzondere opleidingen volgen: vwo-Xtra, mavo, Vakcollege Techniek en Vakcollege Allround. Het Canisius College was het fundament van een nieuw leven, met hoop en ambities. Column Qader Shafiq De Nederlandse taal verrast mij nog steeds. Laatst kwam ik in een artikel het woord dwe ... Magister ... . Laatst kwam ik in een artikel het woord dwepen tegen. Het vroegere Canisius College is nog maar een schim van wat het ooit geweest is, maar de belangrijke voorbouw is gelukkig gebleven. Het in 1899 door Nicolaas Molenaar, een leerling van Pierre Cuypers, gebouwde college was ooit het internaat van de paters jezuïeten en vormde een opleidingshuis voor de katholieke elite van ons land. Het oude Canisius College is verkocht.Vevag Vastgoed is de nieuwe eigenaar van het oranjerode gebouw aan de Berg en Dalseweg. Wat dat bedrijf ermee gaat doen, is nog niet bekend. Het Canisius College is een katholieke school in Nijmegen.De school heeft afdelingen voor mavo, havo, atheneum en gymnasium.Ook heeft de school een internationale schakelklas.De school is genoemd naar de Heilige Petrus Canisius en is de rechtsopvolger van het gelijknamige Jezuïetencollege met een internaat, maar heeft geen internaat meer en evenmin binding met de jezuïetenorde. Het Canisius College vertelt over de bouw van dit unieke complex, over het functioneren van het internaat en over de behoudsacties. De rijke illustraties geven een beeld van de unieke hal, de congregatiekapel, de glas-in-loodramen en de bijzondere galerijbibliotheek - van de Nijmeegse variant kortom, op het Rijksmuseum van Pierre Cuypers. Het valt me zwaar dit op te schrijven, maar om het beeld te completeren, ontkom ik er niet aan: ook op het Canisius College vond misbruik plaats. Tientallen jongens werden door meerdere paters misbruikt. Twee leerlingen pleegden zelfmoord vanwege het trauma dat...

INFORMATIE

AUTEUR
Wies Van Leeuwen
DIMENSIE
4,78 MB
BESTANDSNAAM
Het Canisius College.pdf

OMSCHRIJVING

De argeloze voorbijganger weet waarschijnlijk allang niet meer wat de functie en betekenis zijn geweest van het machtige gebouw aan de Berg en Dalseweg in Nijmegen. Het vroegere Canisius College is nog maar een schim van wat het ooit geweest is, maar de belangrijke voorbouw is gelukkig gebleven. Het in 1899 door Nicolaas Molenaar, een leerling van Pierre Cuypers, gebouwde college was ooit het internaat van de paters jezuïeten en vormde een opleidingshuis voor de katholieke elite van ons land. Na de afbraak van de achtervleugels resteert de monumentale voorbouw, maar het blijft een briljante bouwmassa – een magnificent pile.Het Canisius College vertelt over de bouw van dit unieke complex, over het functioneren van het internaat en over de behoudsacties. De rijke illustraties geven een beeld van de unieke hal, de congregatiekapel, de glas-in-loodramen en de bijzondere galerijbibliotheek – van de Nijmeegse variant kortom, op het Rijksmuseum van Pierre Cuypers.

Wil je het boek lezen?Het Canisius College in pdf-formaat? Goede keuze! Dit boek is geschreven door de auteur Wies Van Leeuwen. Lezen Het Canisius College Online is nu zo gemakkelijk!

GERELATEERDE BOEKEN