Landjepik

Landjepik - Hans Smit | Northernlights300.org

...rland staat in de top tien van landen dat grote stukken grond in het buitenland opkoopt of least voor landbouwprojecten ... Landjepik, nog lucratief? - SWDV ... . Landjepik, goed voor een eeuw ellende Verdeling volgens het Sykes-Picotverdrag Beeld Trouw. De huidige conflicten in Syrië en Irak, de verbetenheid van IS: veel valt terug te voeren op koloniaal ... Naschrift bij Hoge Raad 24 februari 2017 ("Landjepik-arrest" gemeente Heusden) 1 mei 2017 / in Publicaties / door Willemijn Lever In de Gemeentestem van mei 2017, afl. 7454, nr. 2017/77. Landjepik heeft recentelijk ook ons hoogste Nederlandse rechtscollege, de Hoge Raad der Nederlande ... PDF LANDJEPIK, MAAR DAN ANDERS - Universiteit Utrecht ... . 7454, nr. 2017/77. Landjepik heeft recentelijk ook ons hoogste Nederlandse rechtscollege, de Hoge Raad der Nederlanden, bezig gehouden. In een uitspraak van 24 februari 2017 heeft de Hoge Raad slachtoffers van landjepik een flinke steun in de rug gegeven. Het 'onteigende' slachtoffer van landjepik krijgt na die 20 jaar nog een tweede kans....

INFORMATIE

AUTEUR
Hans Smit
DIMENSIE
11,72 MB
BESTANDSNAAM
Landjepik.pdf

OMSCHRIJVING

Voor het eerst in boekvorm: Nederland wilde in 1945 grote delen van het verslagen Duitsland annexeren. Veel Nederlanders in de hogere kringen droomden in de na-oorlogse jaren van verregaande annexatie van Duits grondgebied. Soms ging het daarbij om een tweemaal zo groot Nederland en het deporteren van vele miljoenen Duitsers. Steden als Bremen, Aken en Keulen zouden Nederlands worden. Deze grote ambities werden in tientallen brochures en pamfletten uitgedragen. De regering heeft in de periode 1945-1949 dan ook alles in het werk gesteld om de landsgrenzen een flink eind oostwaarts op te schuiven. Zo hadden de kabinetten Schermerhorn-Drees en Beel een bijzondere belangstelling voor het Eems-Dollard-gebied. Ook keek men met een zekere gretigheid naar het Waddeneiland Borkum. Men smeedde zelfs al plannen om er een strafkolonie voor NSB-ers, SS-ers en andere collaborateurs van te maken. Een delegatie met drie ministers ging er op verkenning naar toe. Uiteindelijk gingen in 1949 de Britse en Amerikaanse bezetters van Duitsland akkoord met minuscule grenscorrecties, waaronder Elten en Tudderen. Die werden door het kabinet-Drees-Van Schaik al snel ingezet als onderhandelingsobject met de nieuwe Bondsrepubliek, om toch nog zeggenschap te krijgen over de Dollard, die Nederland zo graag wilde inpolderen... Hoe dit alles afliep beschrijft Hans Smits in een boeiend boek over dit vrijwel vergeten hoofdstuk uit onze na-oorlogse geschiedenis.

Wil je het boek lezen?Landjepik in pdf-formaat? Goede keuze! Dit boek is geschreven door de auteur Hans Smit. Lezen Landjepik Online is nu zo gemakkelijk!

GERELATEERDE BOEKEN