Serie Classicale Transcripties 4 - Acta classis van Tiel 1667-1687

Serie Classicale Transcripties 4 - Acta classis van Tiel 1667-1687 - P.D. Spies | Northernlights300.org

... Serie Classicale Transcripties bevat de handelingen van de classis van Tiel over de jaren 1667-1687 ... Acta classis van Tiel 1711-1731 - P.D. Spies ... ... . De transcriptie wordt kort ingeleid en de getranscribeerde tekst is voorzien van verduidelijkende voetnoten. De acta van de classis Zwolle zijn niet bewaard gebleven. Wel beschikbaar zijn die van de classis Deventer (van 1601 tot 1620), van de classis Kampen (van 1596 tot 1601) en van de classis Steenwijk/Vollenhove (van 1601-1620). Deel VII. De classis Delft, de oudste van Holland, was klein van omvang. Dit vierde deel van de Se ... Broekhuis | Acta classis van Tiel 1667-1687, P.D. Spies ... . Deel VII. De classis Delft, de oudste van Holland, was klein van omvang. Dit vierde deel van de Serie Classicale Transcripties bevat de handelingen van de classis van Tiel over de jaren 1667-1687. De transcriptie wordt kort ingeleid en de getranscribeerde tekst is voorzien van verduidelijkende voetnoten. Dit vierde deel van de Serie Classicale Transcripties bevat de handelingen van de classis van Tiel over de jaren 1667-1687. De transcriptie wordt kort ingeleid en de getranscribeerde tekst is voorzien van verduidelijkende voetnoten. Koop nu Acta classis van Tiel 1667-1687 van P.D. Spies bij Boekenwereld. Veilig winkelen, bestellen en betalen! Dit vijfde deel van de Serie Classicale Transcripties bevat de handelingen van de classis van Tiel over de jaren 1687-1710. De transcriptie wordt kort ingeleid en de getranscribeerde tekst is voorzien van verduidelijkende voetnoten. Dit boek bevat naast de origineel overgeleverde classicale handelingen ook de classicale wetten en de regels voor de Dit tweede deel van de Serie Classicale Transcripties bevat de handelingen van de classis van Tiel over de jaren 1621-1644. De transcriptie wordt kort ingeleid en de getranscribeerde tekst is voorzien van verduidelijkende voetnoten. Dit boek bevat de originele overgeleverde classicale handelingen in de jaren van nadere opbouw van de gereformeerde k Dit tiende deel van de Serie Classicale Transcripties bevat de handelingen van de classis van Tiel over de jaren 1780-1802. De transcriptie wordt kort ingeleid en de getranscribeerde tekst is voorzien van verduidelijkende voetnoten. Dit boek bevat de originele overgeleverde classicale handelingen. Het feit dat in deze periode ook sprake is van de Franse overheersing maakt dat dit een prachtige ... Dit derde deel van de Serie Classicale Transcripties bevat de handelingen van de classis van Tiel over de jaren 1644-1666. De transcriptie wordt kort ingeleid en de getranscribeerde tekst is voorzien van verduidelijkende voetnoten. Dit boek bevat de originele overgeleverde classicale handelingen en begint met een synopsis op het tweede deel. Al met al een prachtige bron van informatie voor een ... Dit derde deel van de Serie Classicale Transcripties bevat de handelingen van de classis van Tiel over de jaren 1644-1666. De transcriptie wordt kort ingeleid en de getranscrib...

INFORMATIE

AUTEUR
P.D. Spies
DIMENSIE
6,25 MB
BESTANDSNAAM
Serie Classicale Transcripties 4 - Acta classis van Tiel 1667-1687.pdf

OMSCHRIJVING

Dit vierde deel van de Serie Classicale Transcripties bevat de handelingen van de classis van Tiel over de jaren 1667-1687. De transcriptie wordt kort ingeleid en de getranscribeerde tekst is voorzien van verduidelijkende voetnoten. Dit boek bevat de originele overgeleverde classicale handelingen en is derhalve een prachtige bron van informatie voor een ieder die zich wil verdiepen in de kerkgeschiedenis van de Nederbetuwe.In deze jaren werkte de classis zo veel mogelijk samen met de politieke overheden. Er was vooral een nauwe samenwerking met de ambtman van Nederbetuwe, de magistraat van de stad Tiel, de heren van de heerlijkheden en het Hof van Gelderland. Opvallend in deze periode zijn de vele wisselingen ten aanzien van de predikanten, zowel door vertrek als door overlijden. Door de classis werden veel zaken aangepakt, in het bijzonder op het financiële vlak. Dat betrof de traktementen voor de predikanten, de predikantsweduwen, de schoolmeesters en kosters. Het regelen van de predikantstraktementen tot een standaard, ook wel genoemd de congrue portie, heeft vele jaren geduurd. Ook waren de heren van de heerlijkheden, bijzonder die van IJzendoorn en Eck en Wiel, niet erg welwillend in het aanwenden van financiële middelen voor de classis en de predikanten met als gevolg soms langjarige processen. Maatschappelijk gezien waren dit zware jaren met als opvallend gegeven dat de politieke overheden een tolerantiebeleid voerden ten aanzien van andere kerkelijke genootschappen. Peter Dirk Spies (Amersfoort, 1955) is op 22 november 2017 aan de Theologische Universiteit van de Christelijke Gereformeerde Kerken te Apeldoorn gepromoveerd tot doctor in de godgeleerdheid op de studie: De classis van Tiel 1579-1816. De gereformeerde kerk in de Nederbetuwe in het spanningsveld van politieke machten en maatschappelijke veranderingen. Tijdens het vooronderzoek heeft hij veel originele documenten betreffende classicale, kerkelijke en synodale zaken rakende de Nederbetuwe onderzocht en getranscribeerd, welke door deze uitgave aan andere onderzoekers en belanghebbenden beschikbaar worden gesteld. Hierdoor worden ook aanknopingspunten en aanwijzingen gegeven voor nader onderzoek.

Wil je het boek lezen?Serie Classicale Transcripties 4 - Acta classis van Tiel 1667-1687 in pdf-formaat? Goede keuze! Dit boek is geschreven door de auteur P.D. Spies. Lezen Serie Classicale Transcripties 4 - Acta classis van Tiel 1667-1687 Online is nu zo gemakkelijk!

GERELATEERDE BOEKEN