Zoönose

Zoönose - David Quammen | Northernlights300.org

...een verband tussen deze twee vaststellingen? Meestal niet ... Zoönosen | Levende Have ... . Eerder uitzonderlijk gebeurt het wel dat mensen via dieren besmet geraken en ziek kunnen worden. In dat geval spreken we van "zoönose". Zoönosen zijn ziekten die van dier op mens overdraagbaar zijn. Om aan te tonen dat u maatregelen neemt om zoönosen te voorkomen en de kans op besmetting te beperken, bestaat het GD Keurmerk Zoönosen. Geschreven bij Zoönose. E-lezers kunnen zich wat geld besparen door de goedkope ... Zoönose - Wikipedia ... . E-lezers kunnen zich wat geld besparen door de goedkopere eerdere versie van dit boek "Van dier naar mens" te downloaden. Men mist dan het nawoord (6 pagina's) over de huidige pandemie, maar dat lijkt me niet veel toe te voegen: in een recent interview werd de auteur gevraagd of hij een nieuwe editie overwoog, waarop hij antwoordde "dan voeg ik drie woorden toe: I told ... Een zoönose is een infectieziekte die kan worden overgedragen van dieren op mensen. Zoönosen zijn vaak diersoortspecifiek en hebben meestal consequenties voor de volksgezondheid. In Zoönose neemt David Quammen de lezer mee op een adembenemen-de speurtocht naar de verwekkers van deze ziekten. Hij doet verslag van avontuurlijke onderzoeken in het veld - vleermuizen vangen in China, gorilla's op de voet volgen in Congo - met de voornaamste deskundigen op het gebied van infectieziekten. Vertalingen van 'zoönose' in het gratis Nederlands-Engels woordenboek en vele andere Engelse vertalingen. Het nieuwe coronavirus is een zoönose, het sprong over van een dier, vermoedelijk een vleermuis. Het is niet de eerste keer dat dit gebeurt, en zeker ook niet de laatste. Zo'n zoönose, hoe kom je daar aan? Er zijn verschillende routes waarop een zoönose van je kat kan overwandelen naar jou. Welke route er gekozen wordt ligt een beetje aan de ziekteverwekker. Grofweg gaat het om de volgende routes: Direct contact: door het aaien van je kat, een lik op je huid of op een wondje, een kattenkrab of beet Je spreekt van een zoönose wanneer een infectieziekte van dier op mens overdraagbaar is, of van mens op dier. Een goed voorbeeld is een schimmel infectie ().Er zijn meer dan 1000 verschillende soorten zoönosen, waarvan er ongeveer 35 in Nederland voorkomen. De kans op ziek worden verschilt per zoönose. Bij de meeste zoönosen wordt het grootste deel van de mensen die besmet zijn niet ziek, hoewel dit per zoönose kan variëren. Daarnaast zal ook de ernst van de klachten voor iedere zoönose weer anders...

INFORMATIE

AUTEUR
David Quammen
DIMENSIE
6,84 MB
BESTANDSNAAM
Zoönose.pdf

OMSCHRIJVING

In Zoönose neemt David Quammen je mee op een adembenemende speurtocht naar ziekten waarbij sprake is van zoönose, oftewel soortoverschrijdende overdracht. Hij laat overtuigend zien dat het niet de eerste keer is dat er gevaar dreigt.De wereld houdt zijn adem in. Het nieuwe coronavirus (sars-CoV-2), dat de ziekte Covid-19 veroorzaakt, heeft zich in korte tijd over alle continenten verspreid. Een wereldwijde pandemie is een feit. Maar dit is niet de eerste keer dat er gevaar dreigt. De epidemieën van sars en de Mexicaanse griep konden nog net in de kiem gesmoord worden. Ziekten als vogelgriep, ebola, hiv, en in ons eigen land q-koorts, hebben één ding gemeen: ze zijn afkomstig van in het wild levende dieren en worden op mensen overgebracht via een proces dat zoönose of spillover wordt genoemd: "soortoverschrijdende overdracht' (in het geval van het huidige coronavirus waarschijnlijk via vleermuizen). Maar bij veel ziekten blijft de bron onvindbaar – en dus onbeheersbaar. In Zoönose neemt David Quammen de lezer mee op een adembenemen-de speurtocht naar de verwekkers van deze ziekten. Hij doet verslag van avontuurlijke onderzoeken in het veld – vleermuizen vangen in China, gorilla's op de voet volgen in Congo – met de voornaamste deskundigen op het gebied van infectieziekten. Dit boek is onmisbaar voor wie meer wil snappen over de wetenschappelijke en ecologische achtergronden van de huidige coronacrisis.

Wil je het boek lezen?Zoönose in pdf-formaat? Goede keuze! Dit boek is geschreven door de auteur David Quammen. Lezen Zoönose Online is nu zo gemakkelijk!

GERELATEERDE BOEKEN