Goeie Mie

Goeie Mie - Stefan Glasbergen | Northernlights300.org

...e Mie 19 maart 2017 . Een verhaal over gifmengster en seriemoordenares Maria Catharina van der Linden-Swanenburg ... bol.com | Goeiemie of de leidsche gifmengster, Leyden ... ... . Ze groeit op in Leiden, de tweede helft van de 19e eeuw. Buurtgenoten roemen haar behulpzaamheid en noemen haar liefkozend Goeie Mie. Maar er schuilt ook een duistere kant in Mie... Met Goeie Mie heeft Leiden weer een eigen gin, maar belangrijker nog: het historische verhaal van 'De Leidse Gifmengster' wordt weer op een nieuwe manier onder de aandacht gebracht. Goeie Mie is onderdeel van 'Dutch Organic Gin', dat met verschillende dranken historische verhalen opnieuw ond ... Goeie Mie - Stefan Glasbergen | Geschiedeniswinkel ... . Goeie Mie is onderdeel van 'Dutch Organic Gin', dat met verschillende dranken historische verhalen opnieuw onder de aandacht brengt. Regentes Emma vertelt Dorine over het dagelijkse leven aan het einde van de negentiende eeuw, over de zegeningen van toiletpapier, snor en fiets, met prinsesje Wilhelmina als extra verrassing....

INFORMATIE

AUTEUR
Stefan Glasbergen
DIMENSIE
5,87 MB
BESTANDSNAAM
Goeie Mie.pdf

OMSCHRIJVING

Maria Catharina Swanenburg (1839-1915), ook wel bekend als Goeie Mie, is de grootste seriemoordenares in de Nederlandse geschiedenis. Tussen circa 1864 en 1883 vermoordde ze tientallen familieleden en buurtgenoten met arsenicum. Pas in december 1883 kwamen, door een oplettende arts, haar misaden aan het licht en haar rechtszaak zou het proces van de eeuw worden. Binnen- en buitenlandse kranten stonden maandenlang vol met berichten over de Leidse gifmengster, het ene bericht nog sensationeler en spectaculairder dan het andere. Er kwamen liedjes en prenten over haar op de markt die gretig aftrek vonden. In de gruwelkamer van het Amsterdamse Panopticum vergaapten duizenden bezoekers zich aan een wassenbeeld van Mie. De verhalen over Mie namen bijna mythische proporties aan: ze zou een mannenverslindster zijn en zelfs haar eigen kinderen en ouders vergiftigd hebben. Deze biografie ontdoet Goeie Mie van haar mythes. Dat ze op haar slachtoffers begrafenisverzekeringen afsloot en daarmee geld incasseerde, staat buiten kijf. Maar dit boek vertelt ook het andere verhaal: over een meisje dat opgroeit in de armste buurten van Leiden, achtervolgd door ongeluk. Op basis van nieuw onderzoek en nieuw beschikbaar gekomen materiaal vertelt Glasbergen over hoe en waarom ze aan het moorden sloeg, over haar strafproces en de vele jaren die ze in gevangenschap doorbracht. Stefan Glasbergen (Leiden, 1982), is docent-onderzoeker aan de Universiteit van Amsterdam.

Wil je het boek lezen?Goeie Mie in pdf-formaat? Goede keuze! Dit boek is geschreven door de auteur Stefan Glasbergen. Lezen Goeie Mie Online is nu zo gemakkelijk!

GERELATEERDE BOEKEN