Uit de suiker in de tabak

Uit de suiker in de tabak - P.A. Daum | Northernlights300.org

...derland, de Nederlands-Indische krant waarvan Daum zojuist hoofdredacteur geworden was ... Uit de suiker in de tabak - Nijgh & van Ditmar ... . Daum schreef dit feuilleton onder zijn ... Beschrijving P.A. Daum, Uit de suiker in de tabak, Enschede 1885 De grootste reden voor mijn boekkeuze is mijn thema. Ik gekozen voor het thema 'Kolonistenleven in Nederlands-Indië dus ik zocht een 19e eeuw's boek die met dat thema te maken had. Daum weet met "Uit de suiker in de tabak" aan de meeste punten te voldoen, punt nummer 1,4 en 6 ontbreken echter. Dit brengt Daum in een geheel nieuwe situatie: hij is de eerste naturalistische schr ... Uit de suiker in de tabak - bibliotheek.nl ... . Dit brengt Daum in een geheel nieuwe situatie: hij is de eerste naturalistische schrijver die geen nerveus karakter als middelpunt heeft. In "Uit de suiker in de tabak" is de hoofdpersoon James van Tuyll, een notariszoontje dat veel schulden heeft gemaakt en dat daarom als 'presentkaasje' naar de Oost wordt gestuurd. Het verwende, steedse jongetje met zijn studenitkoze manieren en modieuze kleding, wordt op d Verscheen eerst als feuilleton in "Het Indisch Vaderland" 1883-1884. Geschreven bij Uit De Suiker In De Tabak. Rond 1885 geschreven, maar opmerkelijk fris! Daum weet levendig, met snelheid en doorspekt met veel humoristische plaagstoo...

INFORMATIE

AUTEUR
P.A. Daum
DIMENSIE
4,68 MB
BESTANDSNAAM
Uit de suiker in de tabak.pdf

OMSCHRIJVING

Vervuld van 'afkeer van de conventionele kostschoolliteratuur die het romanlezend publiek word voorgezet', schreef P.A. Daum onder hetpseudoniem Maurits zijn Uit de suiker in de tabak (1885). Het was zijn eersteling en tevens de eerste naturalistische roman in de Nederlandse letterkunde. Het is het verhaal van de als 'presentkaasje' naar Indie gestuurde James van Tuyll die, aanvankelijk zeer succesvol in zaken, zijn huwelijk door eigen toedoen ziet mislukken en zich ten slotte terugvindt in de brokstukken van zijn leven. 'Als ik zo 's middags onder 'n kop thee van mijn voorgalerij naar beneden zie over de eindeloze sawahs [...] , dan krijg ik wel eens een naar gevoel van verlatenheid, en denk hoe weinig er nodig is om een mensenleven doelloos te maken.' Daum is een voortreffelijke observator van Indische mensen tegen de achtergrond van het koloniale leefklimaat dat hun gedrag, denken en lot bepaalde. Hij is ook een begenadigd verteller, die in de journalistiek had geleerd scherp en levendig te formuleren. Dat maakt hem tot op de dag van vandaag zo leesbaar.

Wil je het boek lezen?Uit de suiker in de tabak in pdf-formaat? Goede keuze! Dit boek is geschreven door de auteur P.A. Daum. Lezen Uit de suiker in de tabak Online is nu zo gemakkelijk!

GERELATEERDE BOEKEN