Ridders in de middeleeuwen

Ridders in de middeleeuwen - Petty Bange | Northernlights300.org

... exact eindjaartal 1492 genoemd, het jaar van de ontdekking van Amerika door Christoffel Columbus ... Schooltv: Floris de Vijfde - Ridder uit de Middeleeuwen ... .Anderen noemen het jaar 1453, vanwege de val van Constantinopel en uitvinding van ... Een ridder (een woord afgeleid van "rijder" als leenvertaling van het Oudfranse "chevalier") was in de middeleeuwen een bereden en bepantserde soldaat ().Ridders behoorden tot de adellijke klasse en voor niet-adellijke mannen was het vrijwel onmogelijk de ridderslag te ontvangen. In de hoge en late middeleeuwen werden de concepten van ridderlijkheid en adel steeds meer met ... Ridders in de middeleeuwen - HistoriënHistoriën ... . In de hoge en late middeleeuwen werden de concepten van ridderlijkheid en adel steeds meer met elkaar vervlochten. Ridders waren dure soldaten die meevochten in het leger van een adellijk persoon. In ruil daarvoor kreeg de ridder een groot stuk land. De ridders in de middeleeuwen Ridders speelden een belangrijke rol in de ontwikkeling van het feodale systeem. Als klasse kwamen ze in de 10e eeuw op.… De middeleeuwse ridders: uitrusting, ridderslag en toernooi Wie aan de middeleeuwen denkt, denkt waarschijnlijk aan ridders. Pas vanaf de twaalfde eeuw moesten de ridders zich aan strenge wetten houden, dat noemde ze erecodes. Deze code...

INFORMATIE

AUTEUR
Petty Bange
DIMENSIE
10,93 MB
BESTANDSNAAM
Ridders in de middeleeuwen.pdf

OMSCHRIJVING

Ridders spreken nog steeds tot de verbeelding. Bij het woord denkt men al gauw aan geharnaste krijgers te paard, die er dapper op uit trokken om het onrecht in de wereld aan te pakken. De realiteit is vaak een stuk minder romantisch, al werd in de middeleeuwen het ridder-ideaal in vele teksten verheerlijkt en zijn er talloze platen overgeleverd waarop de chevalier en zijn heldendaden staan afgebeeld. De Manessische Liederhandschrift (veertiende eeuw) is daar een beroemd voorbeeld van. In Ridders in de middeleeuwen wordt deze tekst dan ook uitvoerig voorgesteld. Hier en in andere hoofdstukken blijkt dat vrouwen, ofschoon niet in harnas te paard, een niet onbelangrijke rol speelden in deze door mannen gedomineerde wereld.Daarnaast is er ook aandacht voor de rauwe werkelijkheid. Deze zag er aanzienlijk bloediger uit dan menig minstreel bezong. De hoofdstukken over de slagen bij Poitiers (751) en Hastings (1066) laten dat duidelijk zien. Die laatste wordt onder meer aan de hand van het tapijt van Bayeux verteld. In de aanloop naar en tijdens de eerste kruistocht (eind elfde eeuw) komen ideaal en realiteit flink met elkaar in botsing: door de (ridderlijke) deelnemers werd veel bloed vergoten. De geestelijke ridderorden, zoals bijvoorbeeld de Johannieters of de Tempeliers, die zich inzetten voor bescherming en verzorging van de pelgrims in het Heilige Land, gebruikten geweld als zij bedreigd werden.Ook aan de literatuur over ridders is een aantal hoofdstukken gewijd. De legendarische koning Arthur komt aan bod, over wie veel is geschreven maar over wie we bar weinig weten. Karel ende Elegast en Parceval worden besproken, maar ook de minder bekende – naamloze – ridder van de Hollandse sprookspreker Willem van Hildegaersberch (ca. 1350 – na 1408), in diens gedicht Vanden goede ridder. Een hoofdstuk over "ridders in het herfsttij', een verwijzing naar Huizinga's beroemde studie, sluit het boek af.

Wil je het boek lezen?Ridders in de middeleeuwen in pdf-formaat? Goede keuze! Dit boek is geschreven door de auteur Petty Bange. Lezen Ridders in de middeleeuwen Online is nu zo gemakkelijk!

GERELATEERDE BOEKEN