De barones en de dominee

De barones en de dominee - Wim Coster | Northernlights300.org

...n barones van Dedem, moeder van een dochtertje, weduwe wordt, vindt ze troost bij dominee Johannes Gerrit van Rijn, getrouwd en vader van drie, later vier kinderen ... De barones en de dominee / Reviews | SUUS ... . Zwolle, 1859. Als de jonge Jeannette Pruimers, geboren barones van Dedem, moeder van een dochtertje, weduwe wordt, vindt ze troost bij dominee Johannes Gerrit van Rijn, getrouwd en vader van drie, later vier kinderen. Hij bezoekt haar veelvuldig, ook 's avonds laat. Dat leidt tot opspraak in de stad - en zelfs in het hele land, als in de zomer van 1863 het bericht de ronde begint te doen dat ... De barones en de dominee, die ... Wim Coster - De barones en de dominee ... . Dat leidt tot opspraak in de stad - en zelfs in het hele land, als in de zomer van 1863 het bericht de ronde begint te doen dat ... De barones en de dominee, die alles ontkennen, krijgen het zwaar te verduren. De schoonvader van de barones, een puissant rijke zakenman, wil zijn schoondochter onterven en haar de voogdij over zijn kleindochter ontnemen. Haar eigen familie gooit haar hardhandig uit het nest. Afb. 1. De voorkant van 'De barones en de dominee' van Wim Coster Gisteren vond in het sfeervolle Waanders in de Broeren in Zwolle deze boekpresentatie plaats, van een boek waarin de spraakmakende liefdesrelatie tussen een barones uit Dalfsen en een dominee in het 19e eeuwse Zwolle op geweldige, inlevende wijze wordt beschreven door Wim Coster. De barones en de dominee, die alles ontkennen, krijgen het zwaar te verduren. De schoonvader van de barones, een puissant rijke zakenman, wil zijn schoondochter onterven en haar de voogdij over zijn kleindochter ontnemen. Haar eigen familie gooit haar hardhandig uit het nest. De barones en de dominee, die alles ontkennen, krijgen het zwaar te verduren. De schoonvader van de barones, een puissant rijke zakenman, wil zijn schoondochter onterven en haar de voogdij over zijn kleindochter ontnemen. Haar eigen familie gooit haar hardhandig uit het nest. Halverwege de negentiende eeuw, toen een weduwe geworden barones uit Zwolle troost vond bij een getrouwde dominee, vader van vier kinderen, was de impact echter nog vele malen groter. De massamedia hadden net het levenslicht gezien. Journalisten kropen uit de schaduw om, gewapend met de zedelijke moraal van de negentiende eeuw, los te gaan. Afb. 1. De voorzijde van het boek door Wim Coster. Een boektitel die meteen de aandacht trekt en een verhaal dat in de 19 e eeuw spraakmakend was en waarmee zelfs Multatuli zich bemoeide: Johanna Theodora barones van Dedem (1835-1911), weduwe van Daniël Pruimers, vond in haar weduwschap troost in de herderlijke woorden van dominee Johannes Gerrit van Rijn - en meer. Zwolle, 1859. Als de jonge Jeannette Pruimers, geboren barones van Dedem, moeder van een dochtertje, weduwe wordt, vindt ze troost bij dominee Johannes Gerrit van Rijn, getrouwd en vader van drie, later vier kinderen. Hij bezoekt haar veel...

INFORMATIE

AUTEUR
Wim Coster
DIMENSIE
5,47 MB
BESTANDSNAAM
De barones en de dominee.pdf

OMSCHRIJVING

Zwolle, 1859. Als de jonge Jeannette Pruimers, geboren barones van Dedem, moeder van een dochtertje, weduwe wordt, vindt ze troost bij dominee Johannes Gerrit van Rijn, getrouwd en vader van drie, later vier kinderen. Hij bezoekt haar veelvuldig, ook 's avonds laat. Dat leidt tot opspraak in de stad - en zelfs in het hele land, als in de zomer van 1863 het bericht de ronde begint te doen dat de weduwe in Zuid-Frankrijk een tweede kind heeft gekregen. De barones en de dominee, die alles ontkennen, krijgen het zwaar te verduren. De schoonvader van de barones, een puissant rijke zakenman, wil zijn schoondochter onterven en haar de voogdij over zijn kleindochter ontnemen. Haar eigen familie gooit haar hardhandig uit het nest. De vrouw van de dominee blijft geloven dat de verhouding tussen haar man en de barones zuiver geestelijk is. Multatuli neemt het in een schotschrift op voor de weduwe. Uiteindelijk komt het tot een dramatische rechtszaak. De barones en de dominee ontvluchten Zwolle. Wim Coster volgde hun sporen en stuitte op een familietragedie. Via brieven, testamenten, procesdossiers en krantenberichten reconstrueerde hij deze geschiedenis en kwam hij nog levende nazaten op het spoor. Zijn meeslepende verhaal, dat zich afspeelt in Zwolle, Salland, Zuid-Frankrijk, Zwitserland, Zuid-Engeland en Amerika, laat zien hoe oordeel en vooroordeel, recht en onrecht de verschillende levens een beslissende wending gaven.

Wil je het boek lezen?De barones en de dominee in pdf-formaat? Goede keuze! Dit boek is geschreven door de auteur Wim Coster. Lezen De barones en de dominee Online is nu zo gemakkelijk!

GERELATEERDE BOEKEN