De Abdij Kloosterrade - Rolduc

De Abdij Kloosterrade - Rolduc - J.P.L.G. Offermans | Northernlights300.org

...ng of training onze abdij is ideaal. Rolduc door de Eeuwen ... Stichting Lève Rolduc - Stichting Lève Rolduc ... . Voor de franse heerschappij staat Rolduc bekend als abdij Kloosterrade. In die tijd verzorgt Rolduc de geestelijke verzorging voor omliggende dorpen als Afden, Baelen, Doveren, Eupen, Goé, Hendrik-Chapelle, Hersel, 's Hertogenrade, Kerkrade, Lommersen, Membach en Welkenraedt. De Abdijkerk Rolduc is een kerkgebouw in de Nederlands Limburgse stad Kerkrade.De romaanse abdijkerk is onderdeel van de Abdij Rolduc.De ... De abdij Kloosterrade-Rolduc. - Boekwinkeltjes ... .De romaanse abdijkerk is onderdeel van de Abdij Rolduc.De abdijkerk diende enige tijd als grafkerk voor de hertogen van Limburg en is vooral vanwege de aanwezige bouwsculptuur een belangrijk voorbeeld van Maaslandse kunst De abdij Rolduc is een voormalige abdij in het stadsdeel Rolduckerveld in het Nederlands-Limburgse bisdom Roermond nabij de Duitse grens. De abdij speelde een belangrijke rol bij de ontginning van dit gebied en bij de vroegste steenkoolwinning. De oorspronkelijke naam was Abdij van Rode of Kloosterrade, afgeleid van het toponiem -rode . De abdij Kloosterrade, later bekend onder de naam Rolduc, is voor-al in de Middeleeuwen van grote betekenis geweest. Vanuit de abdij zijn andere kloosters gesticht. Zij heeft ook grote invloed gehad in de 13de-eeuwse hervormingsbeweging, in het bijzonder op de leef-regels van nieuwe kloosterorden. Kloosterrade had bezittingen in De abdij Kloosterrade, later bekend onder de naam Rolduc, is vooral in de Middeleeuwen van grote betekenis geweest. Vanuit de abdij zijn andere kloosters gesticht. Zij heeft ook grote invloed gehad in de 13e-eeuwse hervormingsbeweging, in het bijzonder op de leefregels van nieuwe kloosterorden. Www.boekwinkeltjes.nl tweedehands boek, Offermans, Joep - De abdij Kloosterrade-Rolduc. Op boekwinkeltjes.nl koopt en verkoopt u uw tweedehands boeken. Zo'n 7000 antiquaren, boekhandelaren en particulieren zijn u al...

INFORMATIE

AUTEUR
J.P.L.G. Offermans
DIMENSIE
11,6 MB
BESTANDSNAAM
De Abdij Kloosterrade - Rolduc.pdf

OMSCHRIJVING

DE ABDIJ KLOOSTERRADE - ROLDUC 1104 - 1830De abdij Rolduc is gesticht in het jaar 1104 en ze heeft in de negen eeuwen van haar bestaan zowel op religieus als op profaan-bestuurlijk gebied grote betekenis gehad. Vanaf de late vijftiende eeuw hebben de abten belangrijke posities bekleed in onder meer de Staten van Limburg en de Landen van Overmaas.In de beginperiode was de abdij nog een dubbelklooster voor mannen en vrouwen onder voogdij van de hertogen van Limburg. Kloosterrade, zoals de oude benaming luidde, was verantwoordelijk voor de zielzorg in een veertiental parochies niet alleen in Nederlands Limburg, maar ook in het huidige België en Duitsland. Vanuit deze abdij zijn enkele kloosters gesticht zoals Marienthal in het Ahrdal, Sinnich ten zuiden van Slenaken en Hooidonk bij Neerwetten in Brabant. In 1796 werd de abdij op bevel van de Fransen opgeheven. In de gebouwen zijn sedertdien het Klein Seminarie van het bisdom Luik ondergebracht en na 1843 een landelijk befaamde kostschool met gymnasium en HBS. Na 1846 was het instituut uitsluitend Klein Seminarie van het bisdom Roermond. In 1971 werd het internaat opgeheven. Sedertdien geeft Rolduc onderdak aan onder meer een scholengemeenschap, een conferentiecentrum en het Groot Seminarie van het bisdom Roermond.

Wil je het boek lezen?De Abdij Kloosterrade - Rolduc in pdf-formaat? Goede keuze! Dit boek is geschreven door de auteur J.P.L.G. Offermans. Lezen De Abdij Kloosterrade - Rolduc Online is nu zo gemakkelijk!

GERELATEERDE BOEKEN