De man die het kruis draagt

De man die het kruis draagt - Kathy de Keteleer | Northernlights300.org

... die het kruis draagt (2015) van Jan Fabre in de Onze-Lieve-Vrouwekathedraal van Antwerpen op 18 november 2015 ... Digibron.nl, Simon van Cyrene: een kruisdragende navolger ... . In de kathedraal van Antwerpen werd vorige week, voor het eerst in bijna 100 jaar, een nieuw kunstwerk geplaatst. Het nieuwe kunstwerk is een beeld van Jan Fabre, met als titel: 'De man die het kruis draagt'.En het is een prachtig beeld, het past ook perfect in de omgeving. En voor de mensen die niet enkel de schoonheid van kunstwerken willen bewonderen, maar kunst ook willen interpreteren ... De man die het kruis draagt (The Spiritual Sceptic) 2014 Vanaf 18 november 2015 is dit kunstwerk van Jan F ... Simon van Cyrene - Wikipedia ... ... De man die het kruis draagt (The Spiritual Sceptic) 2014 Vanaf 18 november 2015 is dit kunstwerk van Jan Fabre in een bronzen uitvoering, officieel te zien in de kathedraal van Antwerpen. Het werd aangekocht door een anoniem mecenas die het ter beschikking stelde van de kathedraal. Klik hier om de reportage te zien van het plaatsen van dit beeld. Herkomst Het kruis in niet-christelijke beschavingen. Reeds vóór het christendom was het kruis een sacraal symbool: het zonnerad als symbool van de zon, het hakenkruis als teken van geluk; het hengselkruis als teken van leven.Vanwege de eenvoud en symmetrie van de vorm (een horizontale en een verticale balk) was het teken tevens een geliefd sierelement bij vrijwel alle oude beschavingen. De man die het kruis draagt. Video over een wel heel bijzonder kunstwerk. Inzender. Ingezonden door Godsdienstonderwijs Thomas. Categorieën: Kerk Kruis(weg) Kunst Religieuze kunst Openheid voor innerlijkheid van anderen Lijdensverhaal en kruisdood, verlossing en... Dat is enkel mogelijk op basis van het kruis. Maar Forannans verhaal en de afbeelding maken mij duidelijk: dat is enkel mogelijk op basis van het kruis. Jezus droeg het kruis op zijn schouders. Hij riep en roept zijn leerlingen herhaaldelijk op het kruis óp zich te nemen. Maar hier zijn de rollen omgedraaid. De omgekeerde wereld. Op-standing ......

INFORMATIE

AUTEUR
Kathy de Keteleer
DIMENSIE
5,69 MB
BESTANDSNAAM
De man die het kruis draagt.pdf

OMSCHRIJVING

Geen kerk zonder kunst, zo ook in de Antwerpse kathedraal. Wie vandaag de Onze-Lieve-Vrouwekathedraal bezoekt, ziet tal van oude meesterwerken die vaak speciaal voor de kerk werden vervaardigd. De Bewening van Christus door Quinten Metsijs markeert de overgang van de traditionele houten retabels naar geschilderde altaarstukken. Honderd jaar later bracht Rubens met zijn Kruisafneming van Christus de explosieve dynamiek van de barok binnen. Beide waren ze in hun tijd nieuw en vooruitstrevend. Maar in de twintigste eeuw werd de band tussen actuele kunst en Kerk minder vanzelfsprekend. Behalve enkele monumenten en liturgische voorwerpen is sinds het begin van de vorige eeuw niets nieuws toe­gevoegd aan het patrimonium. In november 2015 zal de Antwerpse kathedraal een kunstwerk rijker zijn: Jan Fabre's bronzen sculptuur De man die het kruis draagt (2015) krijgt dankzij een mecenas een vaste plaats in de kathedraal. Een werk van Fabre in een religieus gebouw? Dat is misschien minder opzienbarend dan het lijkt. Fabre beschrijft zich als een spiritual sceptic - een spirituele scepticus. Zoekend naar zin in het bestaan bekent hij zich niet tot een godsdienst of levensbeschouwelijk systeem. Maar hij stelt zich open voor de transcendentie die het leven verheft. In zijn oeuvre boort Jan Fabre bronnen uit de christelijke en andere religieuze tradities aan. Zoals zovelen van onze tijdgenoten bouwt hij tegelijk een zekere afstand in, blijft hij de scepticus die in vraag stelt en twijfelt. Niet toevallig benadrukt de kunstenaar het zoeken naar balans als hij spreekt over zijn beeld -De man die het kruis draagt is letterlijk een evenwichtsoefening, net zoals het geloof dat vandaag is.Aan de hand van verschillende essays en groot formaat foto's toont deze uitgave hoe de spirituele zoektocht van Jan Fabre een 'work in progress' is, net zoals het spiritueel zoeken van anderen in verleden en heden dat was en is.

Wil je het boek lezen?De man die het kruis draagt in pdf-formaat? Goede keuze! Dit boek is geschreven door de auteur Kathy de Keteleer. Lezen De man die het kruis draagt Online is nu zo gemakkelijk!

GERELATEERDE BOEKEN