Adres Kervel-Kelder

Adres Kervel-Kelder - W.J.M. Hermans | Northernlights300.org

...rlog had het velerlei functies: vakantieoord, school, noodziekenhuis, maar vooral schuilplaats voor onderduikers ... Pim Dikkers - Wikipedia ... . W.J.M. Hermans Adres Kervel-kelder. schuilplaats voor joden. Gedrukt boek . De geschiedenis van het landhuis 't Kervel in Hengelo (Gelderland) waar tijdens de Tweede Wereldoorlog een groep joden ondergedoken zat. Genre Non-Fictie Onderwerpen Hengelo - Onlangs verscheen er een bericht over het boek Adres Kervel-kelder in de media. Aanleiding was de zoektocht van Robina Fellner-Kahn uit Australië naar informatie over de twee broers van haa ... Adres Kervel-kelder - Bibliotheek.nl ... . Aanleiding was de zoektocht van Robina Fellner-Kahn uit Australië naar informatie over de twee broers van haar vader, Eric Kahn. Robert en Harry Kahn waren met hun moeder in 1943 ondergedoken in de kelders van landgoed 't Kervel. Op 27 april 1944 werd het scheppen van frisse lucht hen fataal en ... Www.boekwinkeltjes.nl tweedehands boek, Hermans, W.J.M. - Adres Kervel Kelder. Schuilplaats voor Joden (Hengelo - Gelderland) (bpc) In 2006 verscheen het boek Adres Kervel-kelder. Daarmee was het hoofdstuk nog niet afgesloten. Nog altijd komen nakomelingen van joodse onderduikers, die een jaar in de kelder van landhuis Het Kervel leefden, naar deze bijzondere plek om te kijken waar hun (groot-)ouders die donkere periode doorbrachten. Adres Kervel-kelder : schuilplaats voor joden. [W J M Hermans] Home. WorldCat Home About WorldCat Help. Search. Search for Library Items Search for Lists Search for Contacts Search for a Library. Create lists, bibliographies and reviews: or Search WorldCat. Find items in ... Adres Kervel-kelder: schuilplaats voor joden. W. J. M. Hermans. Stichting Wakker Hengelo, 2006 - Hengelo (Gelderland, Netherlands) - 220 pages. 0 Reviews. De geschieden...

INFORMATIE

AUTEUR
W.J.M. Hermans
DIMENSIE
3,68 MB
BESTANDSNAAM
Adres Kervel-Kelder.pdf

OMSCHRIJVING

- Landhuis 't Kervel staat al 400 jaar op de kaart van de Graafschap.- Het einde voor baron Ferdinand von Twickel kwam plotseling op 29 maart 1914. Zijn lichaam werd gevonden in een hotelkamer in Amsterdam. De doodsoorzaak bleef onopgehelderd, maar de vondst gaf aanleiding tot allerlei speculaties.- Ondanks de oorlog kon de pret op 't Kervel in 1941 en 1942 niet op. De bezoekers waanden zich in een paradijs. Terwijl overal in de wereld zware veldslagen werden geleverd, joden stelselmatig uit het dagelijkse leven werden geweerd en de ware aard van de bezetter steeds duidelijker werd, was het op 't Kervel goed toeven.- Een groep van 15 joodse onderduikers leefde meer dan een jaar lang onder de grond in de kelders van 't Kervel, van april 1943 tot 27 april 1944. Tuinman Wim Vink verzorgde hen al die tijd.- Het jaar 1943 was een inktzwarte bladzijde in de historie van Hengelo (Gld).- Bijna 80% van de Hengelose joden werd vermoord, een nog hoger percentage dan het landelijke gemiddelde. Slechts een gering aantal Hengelose burgers stak een helpende hand uit.- Het was een publiek geheim in Hengelo, dat er (joodse) onderduikers in 't Kervel zaten.- De beslissing van Ben en Alie de Graaf om joden te verbergen in de kelders van 't Kervel moet als een grote heldendaad gezien worden.- De inval op 't Kervel was niet het gevolg van verraad, want dan hadden de Duitsers wel gezocht naar de kelders en beheerder Alie de Graaf gearresteerd.- Het aantal oorlogsslachtoffers uit Hengelo (Gld) afkomstig of in Hengelo gestorven, was niet 56, maar minstens 104! Een groep van 30 evacués werd vergeten, terwijl door vage criteria sommigen niet op de lijst belandden. Ook de 11 buitenlandse slachtoffers moeten worden meegeteld.- Met Looyen als beheerder was 't Kervel in de jaren 70 veelvuldig in het nieuwes, tot in het NTS-journaal toe. In 1976 legde het Ministerie van Defensie beslag op het landhuis.

Wil je het boek lezen?Adres Kervel-Kelder in pdf-formaat? Goede keuze! Dit boek is geschreven door de auteur W.J.M. Hermans. Lezen Adres Kervel-Kelder Online is nu zo gemakkelijk!

GERELATEERDE BOEKEN