1968

1968 - Roel Janssen | Northernlights300.org

...en jaartal volgens de christelijke jaartelling ... 1968 - Uitgeverij Balans ... .. Gebeurtenissen januari. 3 - Het eerste nummer verschijnt van De Financieel-Economische Tijd, dat is opgericht door het Vlaams Economisch Verbond, een aantal Vlaamse bedrijven en privépersonen.; 4 - Val van de Tsjecho-Slowaakse partijleider Antonín Novotný.Start van de "Praagse Lente" onder leiding van de gematigde communist ... 1968 was a leap year starting on Monday of the Gregorian calendar, the 1968th year of the Common Era (CE) and Anno Domini (AD) designations, the 968th year of the 2nd millennium, the 68th year of the 20th century, and the 9th year of the 1960s decade. The year was ... De Hongkonggriep, ook wel b ... 1968 Events - HISTORY ... . The year was ... De Hongkonggriep, ook wel bekend als de Maogriep, was een pandemie.Deze griepepidemie brak ui...

INFORMATIE

AUTEUR
Roel Janssen
DIMENSIE
3,11 MB
BESTANDSNAAM
1968.pdf

OMSCHRIJVING

Het jaar 1968 behoort tot de iconische jaren van de twintigste eeuw. Het is een kanteljaar, waarin alles mogelijk lijkt. 1968 is het jaar van de Meirevolutie in Parijs, de Praagse Lente, het verzet tegen de oorlog in Vietnam, het bloedbad van My Lai, de moorden op Martin Luther King en Robert Kennedy, de Yippies bij de Democratische conventie in Chicago, de zwarte handschoenen bij de Olympische Spelen in Mexico en Amsterdam als 'magies centrum'. Over de hele wereld komen jongeren in opstand tegen de gevestigde orde. De protesten worden gevoed door het ideaal van een andere samenleving en het geloof in de nieuwe mens. Ze gaan gepaard met psychedelische experimenten, harde strijd en emancipatiebewegingen van zwarten en vrouwen. Bevrijding is het sleutelwoord. Maar 1968 eindigt als een jaar van restauratie: de bestendiging van de regering van president De Gaulle in Frankrijk, de Sovjetinval in Tsjecho-Slowakije en de verkiezing van Richard Nixon in de Verenigde Staten. Desondanks hebben de culturele, maatschappelijke en politieke invloeden van 1968 nu, een halve eeuw later, niets aan betekenis ingeboet. In dit enerverende, kleurrijke boek neemt Roel Janssen, die in mei 1968 naar Parijs trok om getuige te zijn van de studentenrevolte, de lezer mee op een wereldreis door het revolutiejaar. Het is een gedreven journalistiek verslag dat de gebeurtenissen van vijftig jaar geleden in perspectief plaatst en de herinneringen aan dat veelbewogen jaar levend houdt. 'You Say You Want a Revolution', een verwijzing naar de hit van The Beatles in 1968, onderscheidt zich door een spannende verteltrant vol smakelijke details en oog voor de zelfoverschatting van de generatie van '68.

Wil je het boek lezen?1968 in pdf-formaat? Goede keuze! Dit boek is geschreven door de auteur Roel Janssen. Lezen 1968 Online is nu zo gemakkelijk!

GERELATEERDE BOEKEN