De boer die sterft

De boer die sterft - Woestyn-E | Northernlights300.org

...alige literatuur. Niet zomaar een anekdotische boerennovelle, maar een symbolisch verhaal dat uitblikt in eenvoud ... De boer die sterft - Karel Van de Woestijne ... ... . Geïllustreerd met prachtige, expressieve prenten van Constant Permeke. Woestijne Karel van de: De boer die sterft & andere verhalen : Manteau Marnixpocket nr 87, 1973: Pocket staat goed, 10.5 x 18 cm, 131 pp: € 2,00: Kelderman boeken: Woestijne, Karel van de; De boer die sterft. Cahiers voor letterkunde : Meulenhoff, 1e druk 3e oplage: Geniet, naam op titelblad, 14.5 x 22 cm blz.30: € 1,00: Kelderman boeken De boer die sterft direct en eenvoudig te bestellen bij Boekhandel ... De boer die sterft - (ISBN: 9789063065058) | De Slegte ... .5 x 22 cm blz.30: € 1,00: Kelderman boeken De boer die sterft direct en eenvoudig te bestellen bij Boekhandel De Slegte. Uniek aanbod (tweedehands) boeken. De boer die sterft. Versie uit 1978. De avond valt. Boer Nand ligt in de opkamer van zijn hofstee eenzaam te sterven. Wrevelig ervaart hij het tekort van zijn leven: "Ik zal toch nooit mijnen wel hebben", maar hij herleeft ook gretig de bonte afwisseling van werk en genot. Details 'De boer die sterft', een aangrijpend verhaal over het afscheid van het leven, is een van de meest imponerende prozawerken van Karel van de Woestijne (1878-1929) en een van de mooiste verhalen uit de Nederlandstalige literatuur. Karel van de Woestijne DE BOER DIE STERFT houtgravure van Jozef Cantré deel 1 Een oude boer lag te sterven. Op de vout-kamer, in de zure lucht, stond zijn bed. De dag ging al naar den avond, en die boer lag, uit de diepte van zijn kaf-zak, onder de sargie die grauw en groezelig was,… Vijfenzeventig jaar na het overlijden van Karel van de Woestijne brengt dit schitterend uitgegeven boek niet alleen het bekende De boer die sterft, maar ook zijn minder bekende Laethemsche brieven over de lente. Ze zijn evenzeer staaltjes van Van de Woestijnes geraffineerde schrijfkunst. Meesterlijke sfeerschepping 'De avond is zoo zacht. Zijn «Boer die sterft» is een soort «vertraagde film», de analyse van de laatste oogenblikken van een stervende. Wij hebben daar kleuren voor gezocht en lijnen, en bewegingen, en een cadans, en stem-intonaties. Wilt mij volgen. Wij gaan niet naar een theater. Wij treden binnen in de kamer van den stervenden boer.» De Boer Dier & Ruiter is met ruim 3.500 m2 de grootste dierenwinkel met ruitershop in Muiderberg, centraal gelegen tussen de Gooi- en Vechtstreek en Almere. Je vindt bij ons alles op het gebied van diervoeding, dierbenodigdheden en ruitersport. De boer die sterft. Een oude boer lag te sterven. Op de vout-kamer, in de zure lucht, st...

INFORMATIE

AUTEUR
Woestyn-E
DIMENSIE
9,15 MB
BESTANDSNAAM
De boer die sterft.pdf

OMSCHRIJVING

Prachtige staaltjes van geraffineerde schrijfkunstGeïllustreerd met expressieve prenten van Constant PermekeDe boer die sterft van Karel van de Woestijne is een klassieker in de Nederlandstalige literatuur. Niet zomaar een anekdotische boerennovelle, maar een symbolisch verhaal dat uitblikt in eenvoud. Geïllustreerd met prachtige, expressieve prenten van Constant Permeke.Verhaal vol symboliekDe avond valt. Boer Nand ligt in de opkamer van zijn hofstee eenzaam te sterven. Wrevelig ervaart hij het tekort van zijn leven: 'ik zal toch nooit mijnen wel hebben', maar hij herleeft ook gretig de bonte afwisseling van werk en genot. De ijlende Nand ziet vijf vrouwen bij zijn bed. Iedere vrouw symboliseert een zintuig dat zijn verleden heeft gekleurd. Samen geven ze een indringend beeld van het menselijke bestaan.Vijfenzeventig jaar na het overlijden van Karel van de Woestijne brengt dit schitterend uitgegeven boek niet alleen het bekende De boer die sterft, maar ook zijn minder bekende Laethemsche brieven over de lente. Ze zijn evenzeer staaltjes van Van de Woestijnes geraffineerde schrijfkunst.Meesterlijke sfeerschepping'De avond is zoo zacht. De Leie zendt lage dampen over de weiden; de rook der schouwen is een rechte horizontale streep; en de lucht is teeder groen naar teeder purper.'Karel van de Woestijne is thuis in de lente van zijn land. In zijn Laethemsche Brieven over de Lente, gericht aan zijn vriend Adolf Herckenrath, creëert hij de sfeer van de Latemse natuur. 'Zijpelende' frisse regen, bloeiende kastanjebomen, vredige boeren en goedhartige vrouwen...: ze wekken kinderlijke bewondering. Ze doen ook nadenken bij het diepste zelf.Karel van de Woestijne is bij het grote publiek bekend als dichter. Maar hij schreef ook intrigerend proza, waarin hij het door en door menselijke boerenleven vat. Deze teksten zijn tijdloos. Temeer door de combinatie met de schitterende landschappen en boerentaferelen van CONSTANT PERMEKE, de belangrijkste Vlaamse expressionist. De prenten gaan in hun emotionele geladenheid wonderwel samen met het proza van Van de Woestijne. Hun sobere kleuren en vormen verlenen aan deze bundel een bijzondere kracht. Een verfijnde gebonden uitgave met stofwikkel. Een speciaal geschenk.DIRK DE GEEST, prof. dr. in moderne Nederlandse literatuur en algemene literatuurwetenschap, begeleidde de editie en zorgde voor een biografische situering.

Wil je het boek lezen?De boer die sterft in pdf-formaat? Goede keuze! Dit boek is geschreven door de auteur Woestyn-E. Lezen De boer die sterft Online is nu zo gemakkelijk!

GERELATEERDE BOEKEN