FREDERIK CAREL GERRETSON (1884-1958). TU

FREDERIK CAREL GERRETSON (1884-1958). TU - M. van Dijk | Northernlights300.org

...son (1884-1958). tu M. Van Dijk. 0. Verschenen in 2000 bij Uitgeverij Verloren b ... Gerretson en Indië (Book, 1983) [WorldCat.org] ... .v. Gelezen 0 Aan het lezen 0 Wil ik lezen 0 Favoriet 0 Recensies 0. Non-fictie Topics 0 Genre Geschiedenis & Politiek Uitgeverij Uitgeverij Verloren b.v. Laatste editie 16 februari 2000 ISBN Frederik Carel Gerretson (1884-1958) Prof. dr. F.C. Gerretson (roepnaam Carel) werd geboren te Kralingen op 9 februari 1884. In 1925 werd hij vanwege het Fonds ten behoeve van Indologische Studiën aan de Rijksuniversiteit te Utrecht benoemd tot bijzonder hoogleraar in de ethnologie en de geschiedenis van Nederlands-Indië. Op zoek naar artikelen van Utrechtse historische cahiers? Artikelen van Utrech ... Ons Erfdeel. Jaargang 22 · dbnl ... . Op zoek naar artikelen van Utrechtse historische cahiers? Artikelen van Utrechtse historische cahiers koop je eenvoudig online bij bol.com Snel in huis Hallo! Op zoek naar een Arie Zuidersma-boek geschreven door auteur A. Zuidersma? Registreer u op onze website bank72.nl en download gratis boeken! Aglaia Bouma is een geweldige auteur. Download en lees het boek De werkster op onze website bank72.nl. Helemaal vrij. U vindt De werkster in PDF, ePUB, MOBI. Het beeld hoeft echter niet somber te blijven. De Utrechtse hoogleraren Frederik Carel Gerretson (1884-1958) en Pieter Catharinus Arie Geyl (1887-1966) hebben beiden niet alleen een omvangrijk archief nagelaten, maar hebben in de bijna halve eeuw dat zij elkaar kenden ook onderling ruim 1200 brieven en briefjes gewisseld. Frederik Carel (Carel) 2. Personalia. geboorteplaats en -datum Kralingen (thans gem. Rotterdam), 9 februari 1884 overlijdensplaats en -datum Utrecht, 27 oktober 1958. 3. ... Volgens E.N. van Kleffens was Gerretson een briljante gecompliceerde geest met een onsympathiek en slecht karakter, een verwerpelijke natuur. anekdotes en citaten - Frederik carel gerretson (1884-1958). tu - M. Van Dijk Jouw boekenplank Wil ik lezen. Wil ik lezen; Nu aan het lezen; Gelezen; Verwijderen; Favorieten Verlanglijstje In bezit Uitgeleend {{title}} Nieuwe plank maken; Loading; De wijzigingen zijn opgeslagen; Jouw waardering .....

INFORMATIE

AUTEUR
M. van Dijk
DIMENSIE
9,59 MB
BESTANDSNAAM
FREDERIK CAREL GERRETSON (1884-1958). TU.pdf

OMSCHRIJVING

Frederik Carel Gerretson (1884-1958) was een man van vele talenten, die zich ook op uiteenlopende terreinen liet gelden: in de dichtkunst (onder het pseudoniem Geerten Gossaert), in de wetenschappen - hij schreef een van de eerste Nederlandstalige inleidingen in het prille vakgebied van de sociologie, oogstte veel waardering vanwege zijn Geschiedenis van de Koninklijke en speelde een belangrijke rol bij het ontstaan en de ontwikkeling van de Indologische Faculteit te Utrecht, waar hij hoogleraar koloniale geschiedenis werd - en in de politiek. Het beeld van Gerretson als politieke activist wordt sterk gekleurd door zijn obsessieve houding in de late jaren veertig. Door zijn (kortstondige) flirt met het facsime en zijn antidemocratische opvattingen gold hij in de jaren van herstel als verdacht. Het meest blameerde Gerretson zich echter door zijn felle kritiek op het koloniale beleid, zijn ongehoord agressieve aanvallen op individuele bewindslieden en zijn opportunistische optreden. Naarmate het conflict in Indië voortduurde, nam Gerretsons strijd om het behoud van de kolonie groteske vormen aan. Uiteindelijk verloor hij zo elke politieke geloofwaardigheid. In dit boek analyseert en beschrijft Van Dijk Gerretsons politiek-ideologische en maatschappijkritische denkbeelden en de invloed die hij had op de Nederlandse samenleving. De wortels van Gerretsons opvattingen blijken te liggen in het Nederlandse Reveil, door Groen van Prinsterer - Gerretsons politieke held - tot volwaardige staatkundige theorie uitgebouwd. Deze zogenoemde 'historische richting' bleef Gerretson zijn gehele politieke loopbaan aanhangen, ook toen zij niet langer aansloot bij de twintigste-eeuwse realiteit.

Wil je het boek lezen?FREDERIK CAREL GERRETSON (1884-1958). TU in pdf-formaat? Goede keuze! Dit boek is geschreven door de auteur M. van Dijk. Lezen FREDERIK CAREL GERRETSON (1884-1958). TU Online is nu zo gemakkelijk!

GERELATEERDE BOEKEN